2024. május 3. - Tímea, Irma

Két magyar kiállítás Sevillaban

A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1934 címmel Kassák Lajos, Bortnyik Sándor és más neves művészek által jegyzett plakátokból nyílik kiállítás csütörtökön az Andalúz Kortárs Művészeti Központban. A sevillai kiállítóhelyen egy másik magyar tárlatot, a képek keletkezését bemutató Pillanatgépek című kiállítást is láthatja a közönség.
2009. október 22. csütörtök 06:56 - HírExtra
A modern magyar plakátokat felvonultató tárlaton mintegy 100 alkotást mutatnak be az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből. Látható többek között Kassák Lajos újság reklámja, Macskássy Gyula és János Tungsram-villanykörtét ábrázoló munkája, Bortnyik Sándor cigarettareklámjai, s Berény Róbert szappant kínáló plakátja is - mondta Végvári Tamás madridi kulturális szakdiplomata az MTI-nek szerdán.

A kiállítás két kurátora, Bakos Katalin művészettörténész és Scholz László, az ELTE spanyol tanszékének vezetője azt kívánta bemutatni, hogy a 20-as, 30-as évek konstruktivista művészeti tevékenysége nyomán milyen robbanásszerű átalakuláson ment át a magyar vizuális kultúra. A magyar plakátkiállítás 2010. január 10-ig tart nyitva Sevillában - jegyezte meg a szakdiplomata.

A Pillanatgépek - Hogyan keletkeznek a képek? című tárlaton - amelyet a budapesti Műcsarnokban már láthatott a magyar közönség - Werner Nekes német gyűjtő mintegy 200 darabból álló anyagát tekinthetik meg a nézők, köztük Maurer Dóra, Erdély Miklós és Csörgő Attila munkáit.

Valamennyi kiállított tárgy azt mutatja meg, hogy a kortárs művészek hogyan használják a régi médiát, s az árnyék, a fény, a fénytörés segítségével hogyan hoznak létre új alkotásokat dialógust teremtve a régi és az új között - tette hozzá Végvári Tamás. A Pillanatgépek Sevillában december közepéig látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását