2024. május 12. - Pongrác

Megemlékezések az ünnep előestéjén

Már csütörtökön elkezdik megemlékezéseiket a közjogi méltóságok és a pártok az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. és a harmadik köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóján.
2009. október 21. szerda 15:21 - HírExtra
A Parlamentben ünnepi konferenciát rendeznek a forradalom és szabadságharc 53., valamint a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából, amelyen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, felszólal Bajnai Gordon kormányfő, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint az 1956-os és az 1989-es események szereplői. A konferencián jelen lesznek 1989. október 23-án született, idén 20 éves fiatalok, a "köztársaság gyermekei" is.

Az államfő és a miniszterelnök ezután megnézi az ünnepi műsort az Országház Kupolatermében.

Sólyom László délután emlékérmeket és emléklapokat ad át 1956-os kitüntetetteknek a Hadtörténeti Múzeumban, valamint részt vesz és ünnepi beszédet mond a Műszaki Egyetemen.

Az MSZP országos elnöksége, Somogy megyei szövetsége és kaposvári szervezete csütörtök este Nagy Imre-emlékülést és koszorúzást tart a somogyi megyeszékhelyen. Az emlékülésen köszöntőt mond Kolber István, a párt megyei elnöke, majd visszaemlékező beszélgetést rendeznek Jánosi Ferenccel, Nagy Imre unokájával.

Az MDF a Péterfy Sándor Utcai Kórház előcsarnokában tart megemlékezést a nemzeti ünnep előestéjén, ahol a párt nevében Katona Tamás történész mond beszédet.
A Fidesz pénteken ünnepel, Orbán Viktor pártelnök országzászlót avat és beszédet mond majd Nagytétényben.

Az 1956-os forradalomra emlékező fővárosi állami ünnepségsorozat már kedden elkezdődött. Szollár Domokos kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Budapest közterein, a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren 1956-ban használt járműveket állítanak ki, az 1956-os forradalom és szabadságharc egy-egy jelenetét pedig pantomim művészek elevenítik meg.

A szóvivő kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a kormány az október 23-i megemlékezésre a tavalyihoz képest 40 százalékkal kevesebbet, összesen 141 millió forintot költ, ez 87 millióval kevesebb, mint az előző évben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását