2024. május 12. - Pongrác

Bajnai: Magyarország és Ausztria jól kihasználja az uniós együttműködést

Magyarország és Ausztria jól kihasználja az Európai Unión belüli együttműködés lehetőségeit - vélekedett Bajnai Gordon a Kurier című osztrák napilapban megjelent interjújában.
2009. október 17. szombat 12:08 - HírExtra
A két ország közötti szoros kapcsolat a közös történelmi háttér mellett kölcsönös szolidaritáson alapszik - jellemezte interjújában Bajnai az osztrák-magyar viszonyt. Az Európai Unió emellett új perspektívákat nyitott, s ezeket Magyarország és Ausztria más országokkal összehasonlítva nagyon jól kihasználja.

Az osztrák bankok meghatározó szerepet játszanak Magyarországon, ez a bankok számára terjeszkedési lehetőséget jelentett és a magyar gazdaságnak is előnyös, mert likviditáshoz jut általuk. Az, hogy a pénzügyi válság idején az osztrák kormány biztosította a bankok stabilitását, segített Magyarországon fenntartani a finanszírozást - vélekedett a magyar kormányfő a kétoldalú kapcsolatok kölcsönös gazdasági előnyeiről.

A Rába habzásával kapcsolatban jó eredményeket sikerült elérni: létrejött egy megállapodás arról, hogyan lehet javítani a vízminőséget az osztrák oldalon és hogy azt hogyan lehet ellenőrizni - mondta Bajnai.

A Heiligenkreuzba tervezett égetőművel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy bizonyosan akkor is konfliktusokhoz vezetne, ha két osztrák tartomány határán épülne fel, és nem az osztrák-magyar határon. A Szentgotthárdon turizmusból élőket zavarja a beruházás. A magyar kormány tudomásul vette, hogy az égetőmű ügye tartományi, és nem szövetségi ügy. Ugyanakkor támogatást nyújt azoknak az ott élő állampolgároknak, akik élnek a tiltakozáshoz való jogukkal - mondta. "Jobban örülnék, ha nem néhány száz méterre Szentgotthárdtól épülne meg" - felelte az újságírónak arra a kérdésére, hogy örülne-e, ha nem épülne meg az égetőmű. Hozzátette: nem az égetőművel, hanem a helyszín megválasztásával van problémája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását