2024. június 1. - Tünde

Európa felében havas az október

Németországban hidegrekordokat döntött meg a rendkívül zord időjárás, Csehországban helyenként 40-50 centiméternyi hó hullott, Lengyelországban pedig már négy emberrel végzett a hideg vagy a vihar.
2009. október 16. péntek 06:40 - HírExtra
Az utóbbi két országban áram- és fűtéskimaradás is keseríti százezrek életét. A délnyugat-németországi Fekete-erdőben csütörtökön hajnalban mínusz 10,6 fokot mértek. Ilyen hidegre Németországban ebben az időszakban az emberek még soha nem ébredtek. Az eddigi - október közepi - rekordot az 1992-ben mért mínusz 10 fok jelentette.

A német Alpokban, illetve az Érchegységben napok óta havazik, a hegyvidéki utak hajnalra jégpályává váltak. A Fichtelberget, az Érchegység legmagasabb csúcsát 15 centiméteres hó borítja. A fővárosban, Berlinben hajnalban mínusz 3 fokot mértek, és a hőmérő higanyszála nap közben sem emelkedett 6 fok fölé. A meteorológusok mindenesetre azzal vigasztalnak, hogy a hét végétől lassú melegedés várható.

Észak-Csehországban és Észak-Morvaországban a hegyvidékeken szerda este óta legalább 40-50 centiméternyi hótakaró hullott, a viharos szél fák tucatjait tépte ki a földből, törte derékba, és döntötte az utakra. Az Óriáshegységben és a Beszkidekben orkánerejű volt a szélvihar, az utakat helyenként 80-90 centiméteres hóbuckák torlaszolják el. Észak-Csehországban 17 vasútvonalon áll a forgalom, sok közút járhatatlan. Az Óriáshegységben lavinaveszély van, az embereket eltanácsolták a hegyi túráktól. Az észak-morvaországi Vsetín környékén a hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki. A régióban mintegy 30 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül. A közutak többsége járhatatlan, s leállt a vasúti forgalom is.

Lengyelországban a déli hegyvidéken hárman fagytak meg az elmúlt 36 órában, egy autós pedig halálos balesetet szenvedett, amikor gépkocsiját lesodorta az útról a viharos szél az északi országrészben - közölte csütörtökön a televízió. Északkelet- és Közép-Lengyelországban negyedmillió ember lakásába nem jut el a villanyáram a hó- és szélviharok miatt. Egy nappal korábban még 700 ezren voltak áram nélkül.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében kihűlés következtében ketten vesztették életüket az utóbbi két napban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását