2024. május 3. - Tímea, Irma

Pénzosztással a válság ellen?

Sajátos módját választotta a válságkezelésnek Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, Tatabánya polgármestere. A városatya majd' minden területen fejlesztésekre nyújtotta be igényét a kormánynál, úgy 5-6 milliárd forint értékben.
2009. október 15. csütörtök 13:11 - Nagy András
A Komárom-esztergomi megyeszékhely vezetője a 2010-es költségvetésre vonatkozó módosító indítványok keretében látta jónak jelezni: városának nem elvonásokra, hanem fejlesztésekre van szüksége. Méghozzá nem is akármilyenekre…

Bencsik János minapi sajtótájékoztatóját azzal indította, minden önkormányzat alapvető célja polgárai jólétének megteremtése (szerinte ezt kormány „súlyosan veszélyezteti”, lásd keretes írásunkat). Az ezt követő percekben aztán alapos képet adott arról, hogyan is képzeli lakossága boldogulását.

Először is kijelentette, az általa benyújtott költségvetési előirányzat jóváhagyása lehetővé tenné a város öt bölcsődéjének átfogó rekonstrukcióval egybekötött férőhely-bővítését. Ez azonban még átmozgatásnak is kevés volt.

Az igazi bemelegítést az jelentette, amikor Bencsik János csomagja egyik leglényegesebb elemeként aposztrofálva, a fűtéskorszerűsítés szükségességét kezdte ecsetelni. A polgármester szerint Tatabánya meglévő fűtési rendszere elavult, nem biztosítja sem a szabályozhatóságot, sem a mérhetőséget. Az épületek szigetelése elégtelen.

Bencsik ezért átfogó épület felújítási program elindítását szorgalmazza. Annál is inkább, mert az önkormányzat tavaly többségi tulajdonrészre tett szert a helyi távhőszolgáltató cégben, így a projektbe jelentős összeggel szállhatna be a szolgáltatásból befolyó nyereség visszaforgatásával.

Minek melegíteni, ha nem lehet megmozdulni?

Hiába azonban a bemelegítés, ha nem lehet megmozdulni – szólhatott volna a polgármesteri expozé következő etapjának stílszerű felvezetője. Bencsik ugyanis amondó, ha sikerülne végre felújítani a megyeszékhely amúgy valóban kritikán aluli állapotban lévő vasúti pályaudvarát, az megteremtené a városi közösségi közlekedési eszközök harmóniáját.

Mint rámutatott, a korábban megvalósult beruházások (új helyi- és helyközi autóbusz pályaudvar, elővárosi vonatok üzemeltetése) nem tudták érdemben javítani a vasúti közlekedés feltételeit, mert a vonatpályaudvar jelenlegi állapotában alkalmatlan erre, ráadásul máig nincs meg a közvetlen összeköttetése az autóbusz-állomással.

S még ha lenne is, mit érnének vele, ha a buszoknak nem lenne hol pöfögniük? A polgármester kívánatosnak tartaná, ha a megyeszékhely önkormányzata több pénzt fordíthatna a nyílt csapadékvíz-elvezető árkok, valamint a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására, mert az éghajlatváltozás miatt bekövetkező váratlan, nagy mennyiségű esőzések során lehullott csapadékmennyiség biztonságos elvezetésére jelenlegi állapotukban alkalmatlanok.

Emellett ismertette, hogy – az elmúlt évek erőfeszítései ellenére – a városban számos út vár teljes körű rekonstrukcióra. Módosító indítványa mindössze a Bánhida – Dózsakert – Újváros főközlekedési út teljes körű felújítását tenné lehetővé, ám a városvezető a további támogatásra váró teendők közé sorolta a járda-felújítási programot, a kerékpárút-hálózat bővítését, az újabb játszóterek építését, a labdarúgó stadion világításának megvalósítását, a Jászai Mari Színház működési támogatásának növelését is.

Iskolák, óvodák stb.

Nem felejtett el forrást kérni nagyobb tatabányai iskolák és óvodák ajtóinak és ablakainak cseréjére, valamint a Mésztelepen, illetve VI. telepen élő közel 3500 fő az átlagosnál sokkal rosszabb lakhatási körülményeinek javítására.

Végezetül közölte, a Siketek és Nagyothallók Szövetsége, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége számára nagyobb költségvetési támogatást tart szükségesnek, mellesleg pedig nélkülözhetetlennek látja az önkormányzati normatívák (oktatás, kultúra, egészségügy, szociális ellátás, sport, településüzemeltetés) szinten tartását a költségvetésben.

Kinek van ennyi pénze?!

Így szól tehát Bencsik János Tatabánya-csomagja, a kérdés pedig úgy, mégis mennyi pénz kellene az egykori bányászváros komplett korszerűsítésére? Bencsik János a HírExtrát erről úgy informálta: körülbelül öt-hat milliárd forint körüli összegre szólnak a módosító indítványok.

Azt mondta, olyan „alapvető” karbantartási-felújítási igények fogalmazódtak meg, amelyeket a korábbi években a város minden további nélkül tudott finanszírozni. A Bajnai Gordon miniszterelnök által köbe vésett 120 milliárdos forráselvonás azonban Tatabányát sem kerüli el: mint Bencsik tájékoztatott, úgy 800 milliárd a Komárom-Esztergomi megyeszékhelyre eső rész. Emellett az a válság miatti iparűzésadó-csökkenéssel is szembe kell nézniük jövőre: a hiány nagyjából megegyezik az elvonás mértékével – állítja a polgármester.

Ez azt jelenti, hogy a hetvenezres település évi cirka 18-19 milliárdos költségvetésében jövőre legalább másfél milliárdos hiány keletkezik. Ez az összeg azonban még mindig nem ad választ arra, miért igényel a polgármester 5-6 milliárd pluszt a jövő évre vonatkozóan.

Bencsik János azonban a HírExtra megkeresésére  úgy fogalmazott, "mi csak a központi kormányzat által ránk ruházott önkormányzati kötelezettségeinknek akarunk eleget tenni, a bölcsődei ellátás, vagy a színház működtetése terén, amelyekre vonatkozóan nem helyi szinten születtek meg a döntések."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását