2024. június 17. - Laura, Alida

Folytatódik a tőkebeáramlás

Szeptemberben is folytatódott a negyed éve tartó tőkebeáramlás a hazai befektetési alapokba, 18 milliárd forint friss befektetés és 35 milliárd forint hozam eredményeként a hónap során 2,4 százalékkal nőtt az alapok összvagyona - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
2009. október 13. kedd 19:31 - HírExtra
Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a szövetség keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a harmadik negyedévben már a lakossági befektetők is visszatértek a piacra, elsősorban az alacsonyabb kockázatú termékekbe, a pénzpiaci és kötvényalapokba érkeztek kisbefektetői pénzek. Szintén pozitív fejleményként értékelte, hogy az ingatlanalapokból szeptemberben megállt a tőkekivonás, több mint egy év óta először tőkebeáramlást regisztráltak ezekbe az alapokba.

Az alapok egy évre visszatekintő teljesítményét elemezve a főtitkár elmondta, hogy a kötvényalapok hozamában pozitív korrekció ment végbe. Elsősorban a belföldi kötvényalapok teljesítettek jól, ezek között vannak 20 százalék feletti éves hozamot elérők is. Kifejezetten jó eredményeket értek el az aktívan kezelt származtatott alapok, míg a pénzpiaci, likviditási alapok az "elvárt" teljesítményt hozták. Az ingatlanalapok teljesítményére egyelőre rányomja a bélyegét, hogy az ingatlanpiac hátrányban van a válságból való kilábalásban.

Régiós összehasonlításban a magyar befektetésialap-piac a lengyelországi után a második legnagyobb a kezelt vagyon nagysága alapján. A válság hatását tekintve Magyarország azon országok közé tartozik, ahol relatíve kisebb volt a visszaesés.

A BAMOSZ adatai szerint szeptemberben a pénzpiaci alapokba 14,6 milliárd forint friss tőke érkezett, emellett a hozamok 5,5 milliárddal növelték vagyonukat, amely így a hónap során 3,2 százalékkal 1.035 milliárd forintra emelkedett. A kötvényalapok 5 milliárd forint tőkét vonzottak és 5,5 milliárd forint hozamot értek el. Vagyonuk szeptemberben 7,5 százalékkal 208 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanalapokba 150 millió forint új befektetés érkezett, hozamuk pedig 2,2 milliárd forintot tett ki. Vagyonuk szeptember végén 0,9 százalékos növekedéssel 158 milliárd forintot ért el. A részvényalapok vagyona 3,1 százalékkal 326 milliárd forintra nőtt, 2,3 milliárd forint friss tőke és 7,5 milliárd forint hozam eredményeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását