2024. június 15. - Jolán, Vid

Felfüggesztettet kapott két rendőr túlkapásért

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt kedden a Fővárosi Bíróság két rendőrt, amiért 2006. október 23-án bántalmaztak egy férfit intézkedésük során.
2009. október 13. kedd 16:52 - HírExtra
A per három rendőr vádlottja közül a vád szerint a másod- és a harmadrendű vádlott október 23-án délelőtt a Teréz körúton - miközben a 150 fős tömeg a Nyugati térről haladt az Oktogon felé - elfogták a sértettet. A harmadrendű vádlott a férfi fejét rendőrbottal megütötte, szorítófogást alkalmazott ellene, és a földre kényszerítette, a másodrendű vádlott pedig a rendőrbot végével "szúró mozdulatot tett" a sértett felé. A vád szerint ezt látta egy idős férfi, aki "hangosan kifogásolta" a rendőri intézkedést, ezért őt a másodrendű vádlott a pajzsával fellökte.

A vád szerint aznap délután a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében az első- és a másodrendű vádlott bántalmazott egy tüntetőt, a másodrendű vádlott "fartájékon rúgta" a sértettet.

Az elsőrendű vádlottat tehát egy - a Bajcsy-Zsilinszky úton történt - bántalmazással, a másodrendűt hárommal - a Teréz körúti két bántalmazással és a Bajcsy-Zsilinszky úton történttel -, a harmadrendű vádlottat pedig csak a Teréz körútival vádolták meg.

A bíróság kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében a Teréz körúton történtekkel kapcsolatban megállapította hogy a tömeget a rendőrség a Nyugati térnél a járdára terelte. Az emberek ekkor már nem tanúsítottak agresszív magatartást, de folyamatosan kiabáltak, sértegették az őket kísérő rendőröket.

A férfi (akit később a földre tepertek a rendőrök) nem vitatta, hogy le-lelépett a járdáról. A bíróság szerint indokolt volt vele szemben a rendőri intézkedés, de a szabálysértése nem volt olyan súlyú, veszélyességű, hogy az indokolta volna a "lerohanás-jellegű, keményebb" fellépést. A bíróság szerint a férfi még passzív ellenállást sem tanúsított, vagyis elfogásakor sérült az arányosság elve, azaz a vádlottak szükségtelenül bántalmazták a sértettet. Ezért ebben a vádpontban a bíróság megállapította a másod- és a harmadrendű vádlott bűnösségét.

A bíróság a pajzzsal fellökött idős férfi ügyében - aki a felvételek tanúsága szerint nem sokkal korábban egy fokossal "piszkálta" egy közlekedő autó kerekét - megállapította, hogy azt nem követhette el a másodrendű vádlott, mivel éppen az előző ügyben intézkedett, ő végezte a bilincselést.

A bíróság szerint megállapítható az is, hogy a másodrendű vádlott pajzsán a kis- és nagy rögzítőcsavarok másképp helyezkednek el, mint annak a rendőrnek a pajzsán, aki a felvételek szerint fellökte az idős férfit. Vagyis nem vitatható, hogy a férfit fellökték, de azt nem tudta megállapítani a bíróság, hogy ki tette - e vádpont alól tehát felmentette a másodrendű vádlottat.

A Bajcsy-Zsilinkszky úti bántalmazással kapcsolatban az elsőrendű vádlott nem tagadta, hogy a helyszínen volt, de azt igen, hogy részt vett volna az elfogásban. A másodrendű vádlott azt mondta, ő csak azután vette át a sértettet, hogy kollégái elfogták.

A bíróság szerint jogszerű volt az intézkedés, mivel kő volt a férfi kezében, megközelítette a rendőrsorfalat, és elfogásakor ellenállt - vagyis nem sérült a szükségesség és arányosság elve, amikor kényszerítő eszközt alkalmaztak a rendőrök. Ugyanakkor nem lehetett megállapítani, hogy ki intézkedett és ki bántalmazta őt. A bíróság szerint a férfit a rendőrsorfal mögött is bántalmazták (azelőtt, hogy átadták volna a másodrendű vádlottnak), de ezt - mivel nem szerepelt a vádban - a bírák nem vizsgálhatták.

Az elsőrendű vádlottat a bíróság felmentette, mivel egy francia férfi előállítása miatt bizonyítottan nem volt a Teréz körúton délelőtt - ennek ellenére a szakértő az ott készült felvételeken azonosította, majd ezután, ez alapján azonosították a Bajcsy-Zsilinszky útnál is.

A bíróság a másod- és harmadrendű vádlottat elmarasztalta hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásban, és hat-hat hónap - egy évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte őket. A bíróság előzetesen mentesítette őket a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az ítélet nem jogerős. Az elsőrendű vádlott felmentése miatt az ügyész bűncselekmény megállapítása érdekében fellebbezett. A másodrendű vádlott és védője felmentést kért, az ügyész újabb bűncselekmény megállapítása érdekében fellebbezett. A harmadrendű vádlott és védője felmentésért, enyhítésért fellebbezett, az ügyész azonban súlyosítást és lefokozást kért.

A per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását