2024. május 18. - Erik, Alexandra

Schmitt: jó helyen lesz az olimpia

Az olimpiai mozgalom társadalomban betöltött szerepéről, a 2016-os olimpia helyszínkijelöléséről, Rogge elnök újraválasztásáról és Aján Tamás tiszteletbeli tagságáról is beszélt az MTI-nek szombaton adott interjújában Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki péntek éjszaka ért haza Koppenhágából, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusáról.
2009. október 10. szombat 18:43 - HírExtra
"Maga a kongresszus olyan témákkal foglalkozott, amelyek univerzálisak. Mindenhol egyformán probléma, hogy a világ fiataljai vagy azért, mert szegények vagy azért, mert gazdagok, nem sportolnak. Nálunk, Magyarországon bármilyen furcsán hangzik is, ez a megosztottság együtt van jelen, a szegények nem jutnak hozzá a sportolás lehetőségéhez, a gazdag gyerekek pedig mással, a tévével, a telefonnal, az internettel vannak elfoglalva.

A kongresszus átfogó módon közelített a kérdéshez, hiszen az elmúlt 15 évben megváltozott a világ, és benne az ifjúság is, digitális forradalom részesei voltunk, vagyunk, ehhez alkalmazkodni kell - fogalmazott. - Szó esett a sportolók mint példaképek szerepéről is: tudatosítanunk kell az élsportolókban, hogy tehetségük, eredményeik mellett társadalmi felelősségük is van, viselkedésükkel példát kell mutatniuk másoknak. Foglalkoztunk a sportolók sporton kívüli, illetve utáni karrierjével, életútjával, ez nálunk - ösztöndíj-, életút-program - már működik."

Mint mondta: a kongresszus a kialakult helyzet elemzése alapján ajánlásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a fiatalok életébe beépíteni a sportot, az egészséges életmódot.

A 2016-os helyszínkijelöléssel kapcsolatban Schmitt azt mondta: nagyon érdekes, hogy olyan nagyágyúk mellett, mint a Barack Obama amerikai elnök által vezetett Chicago, a japán miniszterelnök vezette Tokió és a spanyol király vezette Madrid, a Rio de Janeiró-i pályázat futott be győztesként, de ma már mindenki egyetért abban, hogy jó helyre került a hét év múlva sorra kerülő nyári olimpia.

"Lehet, hogy sokat kell majd segíteni a leendő házigazdáknak, de szerintem meg fogják tudni csinálni. Ráadásul 2014-ben náluk lesz a labdarúgó-világbajnokság, ez jó főpróbája lehet majd az olimpiának. Az biztos, hogy Riónak fejlődnie kell, de az elmúlt években a brazil gazdaság megmutatta, hogy képes erre. Az ország óriási változáson fog keresztülmenni a két hatalmas sportesemény hatására - véli a MOB-elnök, aki arra a kérdésre, hogy ő melyik pályázót támogatta, nem akart válaszolni. - Nem véletlenül titkos a szavazás, szeretném megőrizni a függetlenségemet."

"Riónak rögtön kihívás lesz, hogy a pénteki döntés nyomán 2016-ban már a golf és a hétfős rögbi versenyeit is megrendezzük. Ez a két sportág rendkívül szigorú kritériumoknak megfelelve került ismét a programba. Mindkettő látványos, közönségvonzó, így úgy gondolom, hogy ezzel a két sportággal gazdagodott az olimpiai mozgalom" - mondta, hozzátéve, hogy reményei szerint ez a pozitív változás magyar szinten is érezteti majd a hatását. - Az biztos, hogy a két szövetség képviselőivel egyeztetni fogok, hogy mi miben tudunk segíteni a fejlődésben."

Jacques Rogge elnök pénteki újraválasztásával kapcsolatban Schmitt megjegyezte: nem volt kérdés, hogy újabb négy évre megerősítik pozíciójában, hiszen a mandátuma alatt lebonyolított olimpiák nagyszerűek voltak, emellett az ő "édes gyermeke" a jövőre első alkalommal sorra kerülő ifjúsági olimpia, azaz - mint fogalmazott - az érdemei vitathatatlanok. Emellett hangsúlyozta, hogy a NOB anyagilag stabil alapokon áll, a gazdasági válság nem érintette és minden szempontból egységes.

Schmitt elárulta még, hogy a másik magyar NOB-tag, Aján Tamás december végétől tiszteletbeli tag lesz, azaz már nem szavazhat, mivel betölti a 70. életévét. Az ő beválasztásakor már ezt a felső korhatárt szabták meg, a 26 éve NOB-tag Schmitt ugyanakkor még 80 éves koráig teljes értékű tag lesz a szervezetben. Arra a kérdésre, van-e esély arra, hogy valaki magyar részről Aján helyébe lépjen, a MOB elnöke azt mondta: jelenleg nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását