2024. május 5. - Györgyi

Az USA cáfolja az ukrán rakétapajzsot

Az Egyesült Államok nem akar radarállomásokat vagy bármilyen fegyvert telepíteni Ukrajnába a rakétapajzs-tervek átalakítása során.
2009. október 10. szombat 12:26 - HírExtra
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Független Államok Közösségének (FÁK) pénteki chisinaui csúcstalálkozóján közölte: Oroszország magyarázatot kér az Egyesült Államoktól Alexander Vershbow amerikai védelmi államtitkár-helyettes megjegyzése miatt. Lavrov teljesen váratlannak nevezte a tisztségviselőnek a radarállomás telepítésére vonatkozó megjegyzését, amely a Defence News című lapban jelent meg.

Lavrov elmondta, hogy Moszkva kimerítő magyarázatot szeretne kapni Washingtontól az ügyben, bár hozzáfűzte: Vershbow - aki volt moszkvai nagykövet - hajlamos túlzásokba esni. "(Az amerikaiak) rendszeresen tesznek olyan nyilatkozatokat, amelyek több kérdést vetnek fel, mint amennyi magyarázatot adnak" - mondta Lavrov.

Az amerikai védelmi minisztérium egy pénteki nyilatkozatában leszögezte: "(Vershbow) nem beszélt olyan amerikai radarállomásokról vagy egyéb rakétaelhárító rendszerekről, amelyeket Ukrajna területén szeretne felállítani, és semmilyen ilyen jellegű kéréssel nem fordultunk az ukrán kormányhoz".

Lavrov október 13-án Moszkvában találkozik amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal, akinek minden bizonnyal fel fogja vetni a kérdést.

Barack Obama amerikai elnök kormánya a múlt hónapban lemondott az előző kormányzat azon tervéről, hogy egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogó rakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Kelet-Európára az amerikai rakétavédelmi rakétarendszert. Moszkva az orosz nukleáris elrettentő erőt aláásó tervet hevesen ellenezte, Obama döntését pedig melegen üdvözölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását