2024. május 3. - Tímea, Irma

A celeb is ember

Sztárnak lenni nem könnyű. Ha egy „mezei halandó” önt fel a garatra, annak következménye általában egy kiadós másnaposság. Azonban mikor egy sztár csap egy görbe estét, számolnia kell azzal, hogy másnap az egész világ a címoldalakról értesülhet annak minden pillanatáról. Milyen hatása van a nyilvánosságnak a celeb-életmódra, el lehet-e egyáltalán ép lélekkel viselni az állandó reflektorfényt?
2009. október 10. szombat 17:29 - Forró János
Bizony, a sztárok élete sem fenékig tejfel! Lehet, hogy gazdagok, több nyaralójuk, luxus-autóik, saját szigeteik vannak, egyszóval az egzisztenciális biztonságukkal annyira már nem kell törődniük, viszont cserébe nekik olyan problémákkal kell megküzdeniük, amikkel egy átlag halandó soha nem fog találkozni. És ezek a problémák – még mielőtt bárki legyintene egyet, mondván: ugyan már! – gyakran sokkal súlyosabb következményekkel bírnak, mint gondolnánk…

Akiknek nincs magánéletük

A sztárok lételeme a nyilvánosság. Hiszen ha nem övezné életüket folyamatos reflektorfény, többé nem is lennének sztárok. Ez a médiajelenlét egyrészt jó dolog, mert az embert sokan ismerik, és ha valaki sztárrá válik, ezzel párhuzamosan pénztárcája is jelentősen vastagabb lesz.

Másrészt viszont rossz dolog.

Az ember például szereti a párjával a testbeszéd útján is tudatni, mennyire szereti. Legyen szó akár nyilvános helyekről, akár otthonról, egy hosszabb, szenvedélyesebb csókolózás, a párod fenekének megfogása belefér. Ha sztár vagy, a helyzet annyiban változik, hogy tudatosítanod kell: az ilyen intim pillanatok már közel sem annyira intimek. Elég sajtófotóval van tele a bulvár, hogy ne kelljen példákat hoznom, kit, milyen helyzetben kaptak le az élelmes paparazzók.

Érdekes munka ez a paparazziság. Borsos fizetést kapni azért, hogy más emberek magán-életét akaratuk ellenére közéletté tegyük, felvet bizonyos erkölcsi aggályokat. De hiába az etika józan szava, a lesifotósok munkáját legfeljebb a magukból kikelt celebek, esetleg testőreik igyekeznek megakadályozni – inkább kevesebb, mint több sikerrel –, a törvényi intézkedés várat magára. Olyannyira messze csapódtunk a normálistól, hogy Amerikában például már tizenéves kamaszok körében is divattá vált a hobbilesifotózás, zsebpénz-kiegészítés gyanánt.

A sztárok mindig kínosan ügyelnek arra, hogy önmagukról hibátlan képet mutassanak, legyen szó bármilyen hétköznapi szituációról, hiszen ők is tudják: bármikor villanhat a vaku. A nyilvánosság előtt pedig boldognak, kiegyensúlyozottnak kell tűnniük. Mégis miért szeretjük annyira a lesifotókat? Mert beleálmodhatjuk magunkat a sztárok elképzelt világába? Vagy mert látjuk, hogy ők is csak emberek? Vagy csak szimplán izgalmas dolog kilesni mások életét és csámcsogni rajta? Kinek-kinek más-más indoka van.

A hírességek magánéletének fala üveggé változott. És ha az "ember sztárja" nap mint nap szembetalálkozik tegnapi önmaga arcképével, mikor is az extrém méretűvé kinagyított fotón jól látszik (pirossal bekarikázva), hogy az a fránya narancsbőr, vagy lyukas fog még mindig ott éktelenkedik rajta, nem lehet csodálkozni, ha egy idő után terhessé válik számára a dolog. A celeb is csak ember, olyan ember, aki egy embertelen világban próbál létezni. Az mindenesetre biztos, hogy az állandó figyelem olyan dolgok miatt, amikre nem kéne figyelni, az örökké topon levési kényszer óriási stresszt okoz. Hogy ezzel ki hogyan birkózik meg, alkat és pénztárca kérdése is.

Különböző utak

Eklatáns példája a totális felőrlődésnek Britney Spears. Az énekesnő, aki nem is olyan rég még szűz-imázsával varázsolta el rajongóit, az elmúlt években egyre lejjebb süllyedt. Alkoholizmusa, kábítószer-problémái és emlékezetes kirohanásai mellett a teljes idegösszeomlás jele volt, amikor két éve tar kopaszra borotválta a fejét. Hozzá hasonlóan járt Mischa Barton is. A Narancsvidék fiatal csillaga is teljesítette a kötelező köröket (részegen vezetés, kokain, leszbicsók), ám míg Spears élete rendeződni látszik, az övéről ez nem mondható el.

Magyarországon mindenki ismeri hazai királynőnk, Molnár Csilla tragikus történetét, aki nem tudta feldolgozni a hirtelen jött hírnevet, és tizenhét évesen véget vetett életének.

A talajvesztett celebek között újabban divat lett a vallásosság. A sztárok és vallás viszonyának problémás mivoltát "ki festhetné meg jobban", mint a Passió rendezője, Mel Gibson. Legalábbis közismert fanatikus katolicizmusa nehezen ad magyarázatot alkoholizmusára és rasszista kirohanásaira. Hasonlóképpen tökéletes mintája az összekuszálódott léleknek Madonna, aki még „keresztény korszakában” szeretkezett egy szerzetessel egyik klipjében, majd a kabbalára való áttérése után sorra téríti meg sztártársait. Így tett Britney Spears-szel is, akivel később - miután Spears gyermeke születése után szakított a vallással - Madonna minden kapcsolatot megszakított. És persze hiba lenne kihagyni a sorból a szcientológia apostolait, John Travoltát, Tom Cruise-t és számos amerikai hírességet, akiknek oldalakon át lehetne sorolni megöbbentő tetteit.

Mások inkább az alkoholra és a kábítószerre esküsznek. A sztárok ráadásul könnyen hozzájuthatnak az efféle javakhoz, hiszen pénztárcájuk egy-egy költségesebb dorbézolás után is elég vastag marad. A téma szaktekintélye Amy Winehouse, aki gyakorlatilag mindent megtesz azért, hogy totálisan leamortizálódjon. Meg kell említenünk még Pete Dohertyt, Lindsay Lohant, Kate Moss szupermodellt, akinek drogproblémáitól volt hangos a világsajtó, és Whitney Houstont, aki mára szerencsére összeszedte magát, de legrosszabb periódusában saját elmondása szerint hét hónapot töltött ugyanabban a pizsamában.

A sztárság csillogás, mámorító, édes álom. Azonban a ragyogó zománc alatt nem egy szuperember van, hanem ugyanolyan lélek, mint a tied, vagy az enyém – akinek a célja minden esetben az, hogy boldog legyen. Van, akinek sikerül, van, akinek nem. Te lennél sztár?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását