2024. május 2. - Zsigmond

Obamát meglepte a Nobel-békedíj

Az amerikai elnököt meglepte, hogy ő kapta a Nobel-békedíjat. Barack Obama elmondta: mélyen megtisztelve érzi magát, és az elismerést úgy tekinti, mint cselekvésre való felhívást a XXI. századi kihívások kezelésére.
2009. október 9. péntek 23:55 - HírExtra
Obama úgy fogalmazott: nem érdemli meg, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett meghatározó személyiségek társaságába került, és az elismerést nem saját érdemeinek elismeréseként kapta. A washingtoni Fehér Ház rózsakertjében tartott rögtönzött sajtótájékoztatón arról beszélt: a neki odaítélt Nobel-békedíj szerinte az amerikai vezető szerepnek a megerősítése azokban a törekvésekben, amelyek minden népet jellemeznek.

Úgy fogalmazott, a díj azoknak a céloknak az elismerése, amelyek elérésére törekszik az Egyesült Államokban és a világon.

Obama szerint századunk kihívásait nem oldhatja meg egyetlen államférfi vagy nemzet. "Kormányom ezért akar közös fellépésen alapuló új korszakot kialakítani, amelyben minden nemzetnek kötelezettséget kell vállalnia annak a világnak a megteremtéséért, amelynek elérésére törekszünk" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, az elismerést minden olyan ember magáénak kell érezze, aki az igazság elérésére és az emberi méltóság biztosítására törekszik. Megjegyezte, némely célja, így az atomfegyvermentes világ megteremtése, talán nem lesz elérhető életében.

Obama előtt három amerikai elnök kapta meg a Nobel-békedíjat; hivatali ideje alatt Theodore Roosevelt 1906-ban és Woodrow Wilson 1919-ben, valamint Jimmy Carter mintegy két évtizeddel a Fehér Házból való távozása után, 2002-ben. Barack Obama decemberben Oslóban veszi át az elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

statuslaci
2009. október 10. 00:28
Szóval ezek szerint Obama Nobel Béke Díjat kapott azért, amit ezután tervez megtenni? Szerintem most egy világ röhögne az odaítélő bizottságon, ha mindez nem volna komoly és abszolut pofátlan!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását