2024. május 3. - Tímea, Irma

Az izraeli miniszterelnökkel tárgyalt az amerikai megbízott

Két órán keresztül tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja Jeruzsálemben.
2009. október 9. péntek 22:37 - HírExtra
Az izraeli miniszterelnöki hivatal szűkszavú közleménye szerint a találkozó "eredményes és építő jellegű" volt, azon a közel-keleti békefolyamatról folyt az eszmecsere. A felek abban állapodtak meg, hogy a következő napokban ismét összeülnek. Az amerikai küldött péntek este még találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a ciszjordániai Rámalláhban. Mitchell csütörtökön kezdett újabb közvetítésbe az izraeli-palesztin béketárgyalások mihamarabbi felújítása érdekében.

Elsőként Simon Peresz izraeli államfővel találkozva Jeruzsálemben kijelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja az izraeli-palesztin tárgyalások mielőbbi felújítását célzó erőfeszítéseit.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter viszont ismét alaposan lehűtötte a reményeket, amikor csütörtökön az izraeli közszolgálati rádiónak elmondta: megpróbálja egyértelműen elmondani Mitchellnek, hogy az átfogó békemegállapodás megkötésének washingtoni célja nem más, mint illúzió. Négyszemközti találkozójuk után egyikük sem nyilatkozott, Mitchell azóta sem kommentálta Lieberman nyilatkozatát.

Az izraeli kormány felől érkező jelek azonban vegyesek. Ehud Barak védelmi miniszter csütörtökön azt mondta az amerikai különmegbízottnak, hogy úgy véli, "eljött az ideje annak, hogy határozottan haladjanak" az átfogó szerződés megkötésének irányába.

Azóta, hogy januárban megkapta megbízatását, a 76 éves volt szenátor Mitchell már kilenc alkalommal járt Izraelben és a palesztin területeken. Minden alkalommal ugyanabba az akadályba ütközött: az izraeli miniszterelnök nem hajlandó megállítani a zsidó telepek építését, az arab országok pedig vonakodnak az Izraellel való megbékélést célzó nyitástól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását