2024. május 19. - Ivó, Milán

A Fidesz "kirúghatja" a külföldi befektetőket?

Az MSZP szerint a Fidesz azt üzeni a Pécsi Vízmű Zrt. székházának birtokbavételével a külföldi befektetőknek, hogy bármikor "kirúghatja" őket az országból - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek.
2009. október 8. csütörtök 18:17 - HírExtra
A kormánypárti képviselő szerint a Pécsi Vízmű Zrt. épületének elfoglalása és a vezetők kitiltása törvénytelen, és a legalapvetőbb jogi normáknak sem felel meg.

Jobb helyeken a vitás ügyekben nem az a szokásos eljárás, hogy egy gazdasági társaság vezetőit "kidobó emberekkel" tartják távol a munkájuktól - vélekedett Tukacs István.

Azt mondta: a Fidesz vezette város akciójának több súlyos következménye is lehet, így fennakadások a megyeszékhely vízellátásban, miután "lefejezték" a kommunális szolgáltatót, illeteve veszélybe került a dolgozók bérének kifizetése.

A politikus szerint ennek az ügynek azonban még több következménye is lehet, amelyek igencsak rosszul érinthetik Pécset és Magyarországot is.

Kifejtette: Páva Zsolt döntésével egy másik ország gazdasági társaságával keveredik perbe, és ebben az ügyben nagyon könnyen ő "húzhatja a rövidebbet", és akkor a pécsieknek kell törleszteniük a fideszes vezetés "dilettantizmusának" árát.

Az ügy előzménye: kedd reggel kituszkolták a biztonságiak a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, Nyirati Istvánt, amikor több munkatársával együtt megpróbált bejutni a cég épületébe, miután hétfő reggel egy őrző-védő cég emberei lezárták a Pécsi Vízmű Zrt. bejáratát, és azóta csak az alkalmazottakat engedik be, a vezetőséget nem.

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón közölte: törvényesen jártak el. Mint mondta, azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi, francia tulajdonos, a Suez azonban többszöri kérésre sem járult hozzá, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon.

Pécs közgyűlése múlt csütörtöki ülésén hozott létre egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Suez, a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszavásárlásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását