2022. augusztus 18. - Ilona

Új kormány alakult Görögországban

Görögországban megalakult a vasárnapi választásokat megnyerő Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) új kormánya, amelyben a miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu magának tartotta meg a külügyi tárcát. Papandreu kedden letette a hivatali esküt.
2009. október 7. szerda 06:18 - HírExtra
A kulcsfontosságú pénzügyminiszteri posztot a 48 éves Jeórjiosz Papakonsztantinu pártszóvivő, a gazdasági minisztériumot Luka Kaceli professzor, eddigi tanácsadó kapta. Az új kormányban összeolvasztottak több korábbi minisztériumot, és létrehoztak egy újat is a környezetvédelem, illetve azzal összefüggő energiaügyek és légkörvédelem feladatainak végrehajtására.

A baloldali PASZOK jelentős győzelmet aratott vasárnap: a szavazatok 44,92 százalékával 160 képviselői helyet szerezett a 300 fős törvényhozásban. A 2004 óta kormányzó konzervatív Új Demokrácia ellenzékbe kényszerült.

A külügyi tárca megtartásával Papandreu azt kívánja jelezni, hogy intenzíven akar munkálkodni a szomszédos Törökországhoz fűződő viszony további normalizálása érdekében - vélekednek athéni megfigyelők. Egyúttal emlékeztettek arra, hogy Papandreu állt már egyszer a külügyminisztérium élén, s abban az időszakban jelentősen javultak a két ország kapcsolatai.

Az új kormányfő miniszterelnök-helyettessé nevezte ki Theodorosz Pangaloszt, aki a 90-es években a külügyi tárcát irányította. Új szerepében a pénzügyek és a védelmi politika terén fogja összehangolni a kormányzati munkát.

Az új görög kormánynak 16 minisztere van (köztük öt nő), valamint 20 államtitkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását