2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem csökken a gyermekétkeztetési normatíva

Pont került szerdán a gyermekétkeztetési normatívával kapcsolatos polémiára: nem fog csökkenni jövőre az étkeztetési normatíva, a kormány döntése értelmében azoknak a gyerekeknek, akik eddig is ingyenesen étkeztek a bölcsödében, az óvodában és az iskolában, 2010-ben is biztosítva lesz ez a lehetőség.
2009. október 7. szerda 15:21 - HírExtra
A szerdai nap folyamán a Fidesz felháborítónak nevezte azt a "már gyermekeket sem kímélő" 2010-es büdzséjavaslatot, amely elvenné az étkeztetési normatíva kétharmadát, a szocialista Lamperth Mónika pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány elhibázott szakmai javaslatot tett le ebben a tárgyban, de ezt a hibát az MSZP-frakció már "az első percben" érzékelte. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője végül arról tájékoztatott, hogy a kormányfővel megállapodott: jövőre nem fog csökkenni a gyermekétkeztetési normatíva.

Lamperth Mónika a költségvetés szerdai, parlameni vitájában kijelentette: a szocialista frakció egységes abban, hogy a gyermekétkeztetés normatívája nem változhat. Közélse szerint az MSZP módosító indítványt nyújt be a 2010-es költségvetési előterjesztéshez ennek érdekében.

Az MSZP elnökhelyettese hozzátette: még bővítik is az ingyenes étkezésre jogosult rászorult gyermekek körét, ebbe a körbe a jövő évi költségvetés szerint már a hetedik osztályosok is beleférnek majd.

A Fidesz közleményt adott ki a nap folyamán, amelyben a gyermekétkeztetési normatíva csökkentésére vonatkozó elképzelés, s egyúttal az egész 2010-es költségvetési javaslat visszavonását szorgalmazta.

A brutális megszorítások közül az egyik legfelháborítóbb az, hogy a szocialisták már a gyermekeket sem kímélik, a benyújtott költségvetési javaslat elveszi az étkeztetési normatíva kétharmadát - mutatott rá szerdai közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Ezt követően Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arról tájékoztatott: megállapodott Bajnai Gordon miniszterelnökkel arról, hogy jövőre nem fog csökkenni a gyermekétkeztetési normatíva.

Mesterházy Attila közleménye szerint a kormány a nap folyamán hozott döntése értelmében azoknak a gyerekeknek, akik eddig is ingyenesen étkeztek a bölcsödében, az óvodában és az iskolában, jövőre is biztosítva lesz ez a lehetőség.

Nem változik a kedvezményes étkeztetés rendszere sem - szögezte le a frakcióvezető.
Hozzátette: az erre jogosultak 2010-ben is ugyanolyan támogatásban részesülnek, mint az idén, mindezt úgy, hogy az intézmények a közétkeztetésre jogosult 573 ezer gyermek után megkapják az idei normatíva száz százalékát, éves szinten 65 ezer forintot gyermekenként.

Mesterházy Attila szerint ennek forrása biztosított a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban.

A politikus közölte: bővül azok köre is, akik igénybe vehetik a kedvezményeket, vagy az ingyenes étkeztetést, mivel öt százalékkal emelkedik a jogosultság esetén figyelembe vehető egy főre jutó jövedelem mértéke.

Hozzáfűzte: jövő januártól a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 7. osztályos gyerekek étkezése is ingyenes lesz a bölcsődések, óvodások és az 1-6. osztályos diákok mellett.

A gyermekétkeztetéssel összefüggésben Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, a kormány támogatja majd azokat a módosító indítványokat, amelyek a gyermekétkeztetés további többlettámogatását szolgálják.

Az MTI értesülései szerint az, hogy 2010-ben is a mai szinten marad a gyermekétkeztetés normatívája, azt jelenti, hogy a célul kitűzött nettó 85 milliárdos önkormányzati forráselvonás mértéke 17,5 milliárd forinttal lesz kevesebb. A kormány egy korábbi, kompromisszumos ígérete szerint csak 12,5 milliárd forintot kellett volna más fejezetben "találni", a jelenlegi konstrukció megőrzéséhez így még plusz ötmilliárd forintra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását