2024. május 12. - Pongrác

Hihetelen! Két huligán okozott 435 milliós kárt

Őrizetbe vett az izraeli rendőrség két férfit, akiket az UNESCO világörökségi listáján szereplő Avedatban, az ókori sivatagi városban végzett pusztítással gyanúsítanak.
2009. október 7. szerda 06:36 - HírExtra
A vandálok, akik az éj leple alatt bármikor bejuthattak a helyszínre, hiszen a nabateusok városa nincs körbekerítve, fekete és sárga graffitikkel csúfították el a műemlékeket, antik kőoszlopokat döntöttek le, s leromboltak egy 1700 éves oltárt. A pusztítás a szakemberek szerint helyrehozhatatlan, a romvárosban okozott kárt 2,4 millió dollárra (435 millió forintra) becsülik.

Szalit Philipson rendőrségi szóvivő keddi közlése szerint a két őrizetbe vett személy helyi beduin. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a vandalizmus megtorlás volt-e egy közelben lévő beduin házért, amelyet az izraeli hatóságok vasárnap romboltattak le.

A nabateusok az ókori Arábiában élt nép, amely a Kr.e. VI. században vándorolt a Földközi-tenger partján fekvő északi sivatagos területek felé. Később felhagytak a nomád életformával, a Kr. e. 200 körül alapított, hellenisztikus kultúrájú államuk a Kr.e. I. és a Kr.u. I. században virágzott. Szállásterületük Szíria és Arábia határán, a Negev-sivatagban, illetve az Eufrátesztől a Vörös-tengerig terjedt. Királyságuk központja Petra sziklaváros volt a mai Jordánia, a korábbi Edóm területén. A Kr.u. II. században kerültek a nabateusok római fennhatóság alá.

Avedat az ókori tömjénút mentén fekvő települések közül a második legfontosabb város volt Petra után. A Kr.e. I. században alapították, s a Kr.u. VII. század elején pusztult el egy földrengés következtében. Lakói elhagyták, s Avedat sohasem épült újjá. Izrael mai területén Avedattal együtt négy nabateus város található. Mind a négy szerepel az UNESCO világörökségi listáján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását