2024. május 10. - Ármin, Pálma

Hosszúnak ígérkezik a háború a Tálibán ellen

Távozásra szólították fel az afganisztáni tálibok kedden az országba vezényelt amerikai és NATO-csapatokat, ellenkező esetre pedig "hosszú háborúval" fenyegetőztek, a tálib rendszer bukását eredményező amerikai katonai beavatkozás nyolcadik évfordulójának előestéjén.
2009. október 6. kedd 21:44 - HírExtra
"Ha a terrorizmus elleni küzdelem nevében továbbra is megszállás alatt akarják tartani ezt a büszke és vallásos emberek által lakott országot, tudniuk kell, hogy nagyon türelmesek vagyunk és készen állunk egy hosszú háborúra" - hangoztatták a fanatikus muzulmán tálib mozgalom vezetői pastu nyelven írt üzenetükben.

Egyúttal azt tanácsolták a "nyugati megszállóknak", hogy forgassák a történelemkönyveket és emlékezzenek arra, hogy "az afgán nép mindig kész az életét áldozni az iszlám hitért és országáért".

A tálibok a közleményben jelezték, hogy egyáltalán nem áll szándékukban megtámadni Európát, céljuk (csupán) országuk felszabadítása és egy iszlám állam létrehozása.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után az amerikai haderő 2001. október 7-én támadást indított az afganisztáni tálib rendszer ellen, amely menedéket nyújtott a merényleteket szervező al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak. A tálibokat néhány hét alatt elűzték a hatalomból.

A Nyugat támogatását élvező kabuli kormánnyal szembeni afganisztáni lázadás, amelynek fő erét a tálibok adják, azóta szinte az egész országra kiterjedt és az elmúlt két évben olyannyira megerősödött, hogy a nyugati országok már-már afganisztáni szerepvállalásuk kudarcától tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását