2024. április 25. - Márk

Fojtatódik a pártok közti kakasviadal

Fidesz szerint Balsai István megbízását a szocialista politikusok, valamint egy közíró MSZP-t bíráló kijelentései is indokolják.
2009. október 6. kedd 21:27 - HírExtra
A Fidesz pénteken közölte, hogy Orbán Viktor pártelnök Balsai István volt igazságügyi minisztert, a Fidesz országgyűlési képviselőjét nevezte ki az elnöki stáb jogi igazgatóságának vezetőjévé.

Balsai István feladata az elnöki stáb, illetve a pártelnök munkájának segítése jogi szakvéleményekkel, a stratégiai tervezésben való részvétel és a kormányváltás után szükségessé váló törvényes elszámoltatás jogi előkészítése - írták az MTI-hez akkor eljuttatott közleményben.

A Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Balsai István azt is elmondta: már rögzítették azokat az ügyeket, amelyek a Fidesz szerint alapját képezhetik az elszámoltatásnak, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "volt miniszterelnökök" álljanak bíróság előtt.

Nyakó István, az MSZP szóvivője kedden az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz politikai bosszúhadjáratát a büntetőjog eszközeivel akarja végrehajtani.

A szóvivő szerint a célpontokat is megnevezték: egykori közjogi méltóságok, vezető baloldali politikusok lesznek az elsőrendű politikai vádlottak, de valószínűleg "a terror megyei és települési szinten is folytatódni fog".

Cser-Palkovics András a Nyakó István szavaira reagáló közleményében válaszul több olyan idézetet is szerepeltetett, amelyekre a párt a közleményeiben már korábban is többször utaltak.

A közlemény elsőként a szocialista Tóth Károlyt idézte, aki azt mondta, hogy "Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP."

Lendvai Ildikó pártelnök korábbi szavaira is hivatkozott a Fidesz reagálása, amelyek szerint "Szégyen, ha magunkon hagyjuk a bélyeget. Utálom, ha mások helyett kell szégyenkeznem, és elegem is van belőle."

A közleményben ezt egy Hegyi Gyula szocialista politikustól származó idézet követte, amely arról szólt, hogy "az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád."

A közleményben Ba:cher Iván közíró azon mondatai is szerepeltek, amelyek szerint "Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás."

A volt házelnöktől, Szili Katalintól Cser-Palkovics András azt az idézetet választotta, amely szerint "A szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került."

A Nyakó István szavaival megidézett Joseph Raymond McCarthy amerikai politikus 1908 és 1957 között élt. Ő vezette a hírhedt Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottságot. 1952-ben a szenátus albizottságának elnökévé választották. Az általa vezetett testület több évig folytatott látványos, országosan közvetített meghallgatásokat, azt feltételezve, hogy a kommunisták beszivárogtak az amerikai külügyminisztérium, a hadsereg, az Amerika Hangja rádióadó és más kormányhivatalok soraiba. 1954-ben a tévé által is közvetített kihallgatássorozatának agresszív hangneme miatt a közvélemény elfordult tőle. A szenátus 1954 decemberében leszavazta, 1955 januárjában pedig McCarthy elvesztette az elnöki tisztséget a hatalmi bázisát alkotó bizottságban. A testület főként baloldali és liberális személyeket, köztük számos művészt, írót, filmest, tudóst hurcolt meg, köztük Arthur Millert, Charlie Chaplint, Robert Oppenheimert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását