2024. április 29. - Péter

Elfogadták a Demokrácia nemzetközi napjáról szóló javaslatot

Elfogadta az Országgyűlés azt a határozati javaslatot, amely Magyarországon is a Demokrácia Nemzetközi Napjává avatta szeptember 15-ét.
2008. szeptember 15. hétfő 17:07 - Hírextra
Hárs Gábor (MSZP), a napirendi pont előadója, az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar nemzeti csoportjának elnöke felszólalásában arról beszélt, hogy az előterjesztést az IPU magyar nemzeti csoportja készítette, amelynek működésében részt vesz valamennyi parlamenti frakció. Véleménye szerint ebből az következik, hogy a képviselőcsoportok egyetértenek a javaslat támogatásában.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy habár a demokráciát a világ különböző pontjain különbözőképpen értelmezik, abban valamennyi parlament egységes, hogy szorgalmazzák az ENSZ alapértékei szerint a demokratizálódás folyamatának elősegítését, illetve az emberi alapjogok tiszteletben tartását.

Hárs Gábor emlékeztetett arra, hogy 2007 novemberében az ENSZ közgyűlés konszenzussal fogadta el azt a határozatot, amely szeptember 15-ét a Demokrácia nemzetközi napjává nyilvánította. Hozzátette, hogy az Interparlamentáris Unió elnöke a világ valamennyi parlamentjéhez felhívást intézett, amelyben azt kérte, hogy fogadják el a javaslatot.

A határozati javaslatot a parlament 363 igen és két nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását