2024. május 11. - Ferenc

Atomflotta épül az Arab-félszigeten

Az Egyesül Arab Emírségek az utóbbi idők leghatalmasabb nukleáris programját hirdette meg, mely vasárnap már a kivitelezési fázisába is lépett. Hetedhét határra szóló üzlet, vagy költséges fegyverkezési verseny Iránnal?
2009. október 6. kedd 07:49 - Tatai Gábor
Az Egyesül Arab Emírségek (EAE) már jó néhány éve folytat tárgyalásokat saját atomprogramjával kapcsolatban, melyet korábban és jelenleg is éles nemzetközi kritikák, aggodalmak kísérnek. Az arab félsziget első nukleáris kezdeményezésével kapcsolatosan a legtöbb ellenérzés geo- és biztonságpolitikai megfontolásokra támaszkodik. Sokak szerint az EAE nem adekvát, felelősségteljes tulajdonos, ha egy tömegpusztításra is alkalmas technológiáról van szó.

Ezeknek a kritikáknak és a jelenlegi világpolitikai realitásoknak megfelelően (ti. Irán és Észak-Korea) az Arab Emírségek vasárnap hosszas magyarázkodással körítette bejelentését, melynek értelmében az EAE 2017-re üzembe állítja első reaktorát. „Jelenleg a tervezés egy előrehaladott stádiumában vagyunk, mielőtt megkezdenénk a voltaképpeni kivitelezést…” – jelentette be Hamad Al Kaabi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) EAE képviselője.

Ambiciózus vállalkozás

Kitörési kapacitás
Az Atomsorompó Szerződés értelmében, minden olyan nemzetnek, amely nukleáris technológiára akar szert tenni, megelőzően el kell magát köteleznie, hogy távol tartja magát bármely fegyveres ambíciótól, vagy védelmi programtól, amely ˝piszkos˝ bombák készítésével egyeztethető össze. Elkötelezettség, ígéret, egyezmény ide vagy oda, azok a nemzetek, akiknek futó nukleáris programjuk van, minden esetben rendelkeznek az úgynevezett ˝kitörési kapacitással˝, így egy békésnek hirdetett vállalkozással is – adott esetben - valós veszélyként számol a nemzetek közössége.
Az EAE nukleáris víziója már jelen szakaszában is az elmúlt idők leghatalmasabb befektetésének látszik. A következő 20 év alatt az összesen 60 milliárd dolláros projekt a világ legmodernebb atomreaktor-flottáját készül kiépíteni az Arab-félszigeten. Ehhez első lépésnek egy kétségbevonhatatlanul racionális indok kellett a NAÜ felé: az EAE demográfiai és gazdasági robbanása 2020-ra több mint megkétszerezi az ország energiaéhségét, melyet állításuk szerint a világ harmadik legnagyobb energiahordozó-kincsével a talpuk alatt sem képesek fedezni egyedül.

Tekintettel a Közel-Keleten zajló fegyverkezési versenyre, egyáltalán nem lepődne meg senki, ha kiderülne, hogy az EAE is úgy döntött: saját ˝végszóval˝ rukkol elő a már jelenleg is éppen elég feszült vitához. Mindenki tudja, hogy az Arab Emirátusok erőszakos és veszélyes szomszédságban kénytelen működni: az iráni fenyegetés és az öböl nyersanyagforgalmának védelme érdekében az ország jelenleg a világ egyik legnagyobb fegyver-lerakataként is üzemel.

Az EAE az atomvitában éppen azzal védekezik, hogy egy nukleáris fegyverkezési versenyen többet veszíthetne, mint nyerne: „Az ország biztonsága bilaterális védelmi egyezményeken nyugszik a nagyhatalmakkal, valamint felelős tagjai vagyunk a globális közösségnek, mely felé többoldalú kötelezettségeket is vállaltunk. Egy vakmerő nukleáris fegyverprogrammal mindkettőt kockáztatnánk” – írja az Abu Dhabi-i The National.
Forrás: HírExtra / The National / Khaleej Times

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. október 6. 08:55
Kérdés,hogy mire elkészül az atomerőmü,ki lesz hatalmon?Mert eléggé egyszerü Államositani(Mint a Pécsi Vimüveket) és átállitani atombomba gyártásra.Az arabok nem megbizhatóak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását