2024. május 4. - Mónika, Flórián

Isztambulban tanácskozott a G7

A világ fejlett gazdaságait tömörítő Hetek csoportja (G7) figyelmeztet "a valutaárfolyamok szélsőséges ingadozásának és rendezetlen mozgásának" kockázataira, és üdvözli Kína elkötelezettségét rugalmas árfolyam-politika folytatása mellett.
2009. október 4. vasárnap 17:22 - HírExtra
Kína kitartása a rugalmas árfolyam mellett "bizonyára a jüan folytatódó felértékelődéséhez vezet majd, és segíteni fogja a (világ)gazdaság egyensúlyos növekedését" - vélekedtek a Hetek pénzügyi vezetői.

Az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner ugyanakkor ezen az összejövetelen is elismételte, milyen fontos erősen tartani a dollárt.

A Hetek nyilatkozata nagyjában-egészében megismételte a Húszak (G20) múlt hét végi, pittsburghi csúcstalálkozójának ajánlásait, mindenekelőtt azt, hogy nem szabad visszavonni a gazdaságösztönző programokat mindaddig, amíg nem biztosított a gazdasági gyógyulás. Ehhez hozzátették, hogy a fejlett országok "jó példával" akarnak elől járni a Húszak elhatározásainak valóra váltásában.

Sok elemző úgy véli, ez a kommüniké lehet az egyik utolsó, mielőtt a G7 lassan "kimúlik", több mint három évtizeden át rendezett csúcsértekezletei is elmaradnak, és szerepét a Húszak reprezentatívabb csoportja veszi át. Jövőre Kanada lesz a Hetek soros elnöke, egyelőre ragaszkodik a szokásos csúcsértekezlet megtartásához, de 2011-ben Franciaország lesz mind a Hetek, mind a Nyolcak (G7 és Oroszország), mind a Húszak elnöke, és a francia vezetés már jelezte, hogy nem biztos a Hetek hagyományának folytatása.

A legutóbbi, múlt hét végén rendezett csúcsértekezletükön a Húszak elhatározták, hogy együttesük váltja fel a G8-at a nemzetközi gazdasági együttműködés új állandó tanácskozó fórumaként.

A Húszak tagja 19 ország - Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - és az EU, amelyet a soros elnökség és az Európai Központi Bank képvisel a csoportban. A Húszak tanácskozásain részt vesznek az IMF és a Világbank képviselői.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását