2024. április 27. - Zita

Bajnai Gordon, az ír népszavazásról és a lisszaboni szerződésről

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint örömmel és megnyugvással vehetjük tudomásul az ír népszavazás eredményét, amellyel egész Európa, így Magyarország is nyert, mert elhárult az eddigi legnagyobb akadály az elől, hogy az Európai Unió erősebb és hatékonyabb értékszövetséggé váljon.
2009. október 4. vasárnap 08:40 - HírExtra
A kormányfő szombati közleménye rámutatott, a lisszaboni szerződést ugyanaz az igény hívta életre, amely magát az uniót: hogy szorosabbá tegyük az európai nemzetek együttműködését, hogy nagyobb biztonságban, nagyobb jólétben és békében éljenek Európa polgárai.

Véleménye szerint a szerződés mielőbbi hatálybalépésével erősödnek a polgárok jogai, átláthatóbb és hatékonyabb lehet az uniós intézmények irányítása, demokratikusabb lehet a döntéshozatal, eredményesebb a tagállamok közötti együttműködés az unió belső ügyeiben és külpolitikájában is.

Bajnai Gordon közleménye kitért arra, hogy a szerződés - amelyet a magyar parlament elsőként hagyott jóvá - Magyarország és a magyar polgárok számára is előnyt jelent, mert egy szorosabb szövetség teljes jogú tagjaként eredményesebben képviselhetjük nemzeti érdekeinket a közösségen belül. Ennek egyik legfontosabb garanciája, hogy magyar kezdeményezésre az unió értékei között kifejezett módon megjelennek a kisebbségekhez tartozó személyek jogai, így a határon túli magyarokéi is - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: Írországgal együtt már 25 uniós tagállam hagyta jóvá a lisszaboni szerződést. "Bízom abban, hogy rövidesen a még hiányzó lengyel és cseh ratifikáció is sikerrel zárul, és így mielőbb hatályba léphet a szerződés. Alapvetően fontos, hogy egyik ország se akadályozza ezt a folyamatot, és hogy mihamarabb megtegyék a még szükséges lépéseket" - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő úgy látja, itt az ideje, hogy az EU és a tagállamok végre minden erejükkel a polgárokat közvetlenebbül érintő ügyekre és kihívásokra tudjanak összpontosítani. Ide sorolta a gazdasági válság további mérséklését, a szociális biztonság erősítését, a klímaváltozás megfékezését, az energiabiztonság vagy a bevándorlás szabályozásának kérdéseit. Álláspontja szerint ezek kezelése, megoldása komoly feladatokat jelent, hatékony fellépést és határozott cselekvést követel.

Most, az ír népszavazás eredményeként erre minden korábbinál nagyobb esélyünk van - szögezte le. Bajnai Gordon kitért arra is, hogy Európa újult erővel folytathatja a közös munkát, Magyarország pedig bizakodva nézhet a 2011-es magyar EU-elnökség elé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását