2024. április 20. - Tivadar

Megkezdődött a genfi párbeszéd

Hat nagyhatalom és Irán küldöttei tárgyalásokat kezdtek csütörtökön Genfben az iszlám köztársaság vitatott nukleáris programjáról. A Genfi-tó partján fekvő, XVIII. századi villában zajló megbeszéléseken az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína képviselői tárgyalnak Szaid Dzsalilivel, Irán nukleáris kérdésekben illetékes főtárgyalójával. A délelőtti ülést 13 órakor közös ebéd zárja le, a további menetrend nyitott - közölte egy európai forrás a francia hírügynökséggel.
2009. október 1. csütörtök 13:40 - HírExtra
A genfi párbeszéd célja lezárni az iráni atomprogram körül évek óta folyó huzavonát. Teherán azt állítja, hogy nukleáris ambíciói kizárólag békés, energiatermelési célokat szolgálnak. A külföld - elsősorban a Nyugat - azonban azt gyanítja, hogy az ázsiai ország az atomenergia hasznosításának örve alatt titokban atomfegyver előállításán fáradozik.

Diplomaták szerint a döntő kérdés az, vajon az iráni küldöttség hajlandó-e tárgyalni Genfben a nukleáris programról és arról a második urándúsító létesítményről, amelynek létét a múlt héten fedte fel Washington, London és Párizs.

Az Egyesült Államok a tárgyalások előtt hangsúlyozta: nem kívánja új, keményebb szankciókkal fenyegetni Teheránt, ám ezt a lehetőséget sem zárja ki, amennyiben a genfi dialógus nem eredményez haladást a kérdésben. Egy magas rangú amerikai diplomata a helyszínen közölte: hazája kész akár kétoldalú találkozókra is Irán küldötteivel.

Teherán eddig semmibe vette az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt, szankciókat tartalmazó határozatát, amelyek az urándúsítás felfüggesztésére szólították fel. Álláspontja szerint az atomprogram nem képezi vita tárgyát. Ehelyett a genfi tárgyalásokat arra akarja felhasználni, hogy regionális biztonsági kérdésekről, így Afganisztánról tárgyaljon a hat állam küldötteivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását