2024. április 25. - Márk

Bal- és jobboldali egyesületek egyetértésben pályáztak támogatásért

A civil szervezeteknek kiírt pályázatokon a bal- és jobboldalhoz köthető egyesületek "egyetértésben pályáztak" a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanácshoz (DARIT) - mondta egy tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.
2009. október 1. csütörtök 15:35 - HírExtra
Nem tudná nevesíteni, hogy kitől származnak az információi, de "közszájon forogtak, hogy létezett megállapodás a politikai bal- és jobboldal részéről a regionális tanácsban" - mondta a tanú, aki 2003-ban a DARIT tanácsába került, mint a Ifjúsági és Sportminisztérium képviselője.

A Csongrád megyei baloldali ifjúsági szervezet alelnökeként tevékenykedő tanút Ujhelyi István - aki akkor a Fiatal Baloldal elnöke volt - kérte fel a feladatra. A tanúnak a tanácsban támogatnia kellett a vádiratban szereplő szervezetek pályázatait. Erre egy munkatársa kérte fel, aki, szavai szerint "Ujhelyi Istvántól és Zuschlag Jánostól kapta az instrukciókat".

Elmondása szerint a vádiratban szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatairól tudták, hogy nagyon gyenge anyagok, mert a pályázatot bíráló szakértő sok estben leminősítette őket, mégis támogatniuk kellett.

"Az egyértelmű volt számomra, hogy ezek a pályázati pénzek milyen felhasználásra kerültek, ugyanis a politikai ifjúsági szervezetek ki voltak zárva a pályázatokból, és ezeken a pályázatokon keresztül működtették a politikai ifjúsági szervezeteket" - fűzte hozzá a tanú.

Vallomása szerint a DARIT-ban lehetett tudni azt, hogy ki bal- és ki jobboldali kötődésű, de ez nem okozott semmilyen problémát az előzetes megbeszélések során. Konkrétan a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek pályázatai esetében kellett lobbiznia a tanúnak a szavazásnál, ami gyakran nehézségekbe ütközött.
A tanú elmondta: egyetemistaként először úgy gondolta, hogy a pályázatokkal a civil szférát támogatják, azután azonban világossá vált számára az egész pályázati rendszer működése.
A tanú kapcsolatba került Lados István másodrendű vádlottal, aki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó pályázatok ügyeit intézte. Később, 2004 után pedig Zuschlag János pályázatírásra is felkérte, amit nem mert visszautasítani. Pályázatonként tízezer forintra számított a tanú, de végül semmit sem kapott - mondta.

"Tudtam, hogy nem a pályázó egyesület, hanem a politikai ifjúsági szervezet valósítja meg az elnyert pénzből az adott programot" - tette hozzá.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésre a tanú elmondta: a fiatal baloldal vezetői és a DARIT-ba delegált közvetlen munkatársai tudták, hogy a civileknek kiírt pályázatokon elnyert pénzeket ténylegesen mire fordították.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását