2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Halottak tucatjait hagyta hátra a nép megmentője

Guinea új, ideiglenes vezetője eddig megmenteni látszott a népet a nyomortól, most pedig közéjük lövetve halottak tucatjait hagyta hátra az utcán. Azonban ezen ellentmondásos tettekre is van magyarázat - állítják ismerői.
2009. szeptember 29. kedd 17:05 - Pásztor Balázs
Egy hír mögött az ország jövője rejtőzik

A nép megmentője és lelövetője
Moussa Dadis Camara 1964-ben Kouréban, egy délkelet-guineai településen született, földművesek gyermeke. Keresztény vallású, és négy nyelven beszél, franciául, valamint kpelle, susu és maninka nyelveken. Közgazdaságtanból diplomázott Conakryban, nem igazán fényes jegyekkel, de végül sikerrel. 26 éves korában, nem sokkal az egyetem és Conté puccsa után belépett a hadseregbe, ahol tizedesként kezdte meg a szolgálatot. Rengeteget tanult, több ösztöndíjat is elnyert (az egyik keretében 18 hónapot tölthetett Németországban 2004-től kezdődően), és rendkívül gyorsan tiszteletet szerzett társai között. Az évek óta alatta szolgáló katonák nagyon empatikusnak, segítőkésznek írják le, olyan valakinek, aki bármilyen problémát képes azonnal megoldani kőkemény munkával. 2008-ban katonai az egész guineai hadsereg üzemanyag-ellátó alakulatának vezetője lett, sőt a Védelmi Minisztérium egyik bizottságának tagjává is kinevezték. Több katonai zendülés vezetője volt az utóbbi években, amelyekkel el is érte az aktuális célját (általában a katonák joga és fizetsége volt a kiváltó ok). (Mindennapi Afrika)
A Moussa Dadis Camara által vezetett hadsereg az ellene tüntetők közé lőtt hétfőn - az eddigi adatok szerint legalább 87-en maradtak holtan az utcán. Bár a hír már körbejárta a sajtót, de hazánkban egyik orgánum sem kívánt mélyebbre ásni a történetben - pedig sokkal többet jelent a hír, mint hogy „újabb afrikai diktátor lövette halomra a tüntetőket.”

Az egész középpontjában Camara áll, aki tavaly decemberben állt katonai puccsal az ország élére, miután a szintén katonai segédlettel hatalomra jutott, majd diktatórikus uralmát ál-demokratikus alapokra helyező, évtizedek óta uralkodó államfő, Lansana Conté feltehetőleg valamelyik betegsége következtében meghalt. (Bővebben az esettel, és az ország állapotával itt foglalkoztunk.)

Bár a hatalomátvétel nem pont demokratikus keretek közt zajlott, de a nép éljenezte Camarát, akinek egyértelmű célja volt az ország jobbá tétele - úgy, hogy a nép többé ne tengődjön nyomorban. Ráadásul szavait tettek sokasága követte.

Tettek a népért

Guinea a világ legnagyobb bauxittermelője (a világ baxuit-készletének egyharmadát birtokolja), de jelentős mennyiségben importál aranyat, gyémántot és egyéb ásványkincseket is. Mégis a nép jelentős része szegénységben, annak is legnagyobb része mélyszegénységben él. Ennek egyik oka, hogy Conté nevetséges összegeket kért hivatalosan a bányászati cégektől - ám annál több vándorolt az ő, és más vezető politikusok zsebébe.

Camara első dolga volt a bányászati szerződések nyílt(!) felülvizsgálata - valamint azok bányászati jogainak felfüggesztése, akik nem voltak hajlandóak erről tárgyalni. Ezek végén jóval reálisabb összegért jutottak a bányászati cégóriások (Rusal, BHP stb.) kitermelési jogokhoz - és ezen összegek túlnyomó része ténylegesen az emberekhez vándorolt.

Azonban Camara döntései nem merültek ki a legnagyobb probléma megoldásának elkezdésével. Létrehozott egy alapot Guinea víz- és elektromos hálózatának fejlesztésére, amibe mind vezető politikusoknak, mind a bányászati társaságoknak illő volt csepegtetniük - mert ezt megkönnyítette az állammal való tárgyalást.

Camara előszeretettel használta a médiát, és nem csak saját népszerűsítésére: a Conté-rezsim emberei először vallottak a rendszerben elkövetett bűneikről kamerák előtt. Bónuszként megszűntek a rejtélyes emberrablások, valamint akciók készülnek az országban virágzó drogkereskedelem ellen is.

Politikai pálya


Az intézkedések és a módszer természetesen nem tetszett mindenkinek - azonban úgy tűnt, hogy az igazán fontos embereket meggyőzte. Bár a kizárólag puccsot és bányászati cégek elleni visszásságokat észrevevő nemzetközi szervezetek (ENSZ, AU stb.) szankciókkal és a segélyek befagyasztásával fenyegetőztek, de az ellenük felvonnuló erők sokkal közelebb álltak Guineához. Az országban még a gerincük megtartása miatt népszerű politikusok, illetve a térség béke-nagykövetének tekinthető, maximális tiszteletet kivívó Abdoulaye Wade szenegáli elnök is egy emberként sorakozott fel Camara mögött.

Végül a nemzetközi szervezetek is belátták, hogy nem rossz ez annyira, mint azt a megkurtított bányászcégek mondják, és csupán a politikai felállás átalakítására szólították fel Camara-t, aki engedett is a nyomásnak.

Az eredeti tervek szerint az alkotmányt hatályon kívül helyezték és kormány helyére egy magas rangú katonatisztekből és civil vezetőkből álló „tanácsadó testület” lépett volna - ami a tervek szerint rendbe tette volna az országot a 2010-es év végéi választásokig. Ezen Camara a polgári erőkkel kötött megállapodása szerint nem indult volna.

Azonban a nyomás hatására 2010 januárjában lennének a demokratikus választások, így tanácsadó testület sem igazán állt fel. Ráadásul Camarra az utóbbi időben kijelentette, hogy ő neki is joga van indulni a posztért, és a januári választások elhalasztását is pedzegette - ami már nem tesztet a népnek, és annak egy része tüntetést szervezett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását