2024. június 16. - Jusztin

Újranyitna két bányát az MDF

Újra megnyittatná a korábban bezárt dubicsányi barnaszénbányát és a Komjáti mellett található lignitmezőt az MDF - mondta el egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón Herényi Károly.
2009. szeptember 22. kedd 12:40 - HírExtra
A független képviselő elmondta, az MDF kezdeményezi, hogy az 1993-ban bezárt borsodi bányákat az energiafüggőség felszámolása érdekében vonják újra termelésbe. Ezzel véleménye szerint körülbelül háromezer új munkahelyet lehetne teremteni és a környékbeli széntüzelésű erőművek ellátását meg lehetne oldani.

Hozzátette, hogy a költségek 10 és 15 milliárd forint közé tehetők, amit csak kormányzati segítséggel lehetne előteremteni. Mivel úgy látják, hogy a beruházás a foglalkoztatottság növekedése miatt megtérülne, az ügyben az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságát vezető szocialista Gúr Nándorhoz fordulnak.

Zsíros László, az MDF Borsod megyei elnöke arról beszélt, hogy a térségben uralkodó magas munkanélküliség kapcsán merült fel a dubicsányi bánya megnyitásának ötlete. A bányából egymillió tonna szenet lehetne kitermelni - mondta, hozzátéve, hogy van egy másodlagos hasznosítási lehetőség is, mert "tekintélyes mennyiségű" ivóvíz található a feltárás helyszínén.

A sajtótájékoztatón részt vevő Reményi Gábor nyugalmazott bányaigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy Berentén épül egy amerikai tulajdonú szénerőmű, tehát a térségben van piaca a szénnek. Hozzátette, hogy a bánya felújítása és termelésbe vonása viszonylag kis beruházással megoldható lenne.

Járai Zoltán energiapolitikai szakértő azt mondta, hogy az MDF energiapolitikájában nincs változás, mert első helyen továbbra is az atomenergia szerepel. Hozzátette, hogy egy atomerőmű viszont csak körülbelül tíz év múlva állhatna üzembe, míg az előtte szólók által felvázolt lehetőséget négy év alatt meg lehetne valósítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását