2024. május 3. - Tímea, Irma

Automata kerékpárkölcsönző Budapesten?

Egy Combino villamos árából az egész budapesti belvárosban ki lehetne építeni az önkiszolgáló közösségi kerékpárkölcsönző rendszert, és már folynak is tárgyalások erről - mondta az MTI-nek Bodor Ádám, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter ker
2008. június 16. hétfő 08:53 - Hírextra
Egyre több világváros központjában lehet rövid időre, legfeljebb néhány órára kedvezményesen kerékpárhoz jutni; Rómában például a múlt hét péntekjén vezették be a szolgáltatást a 2007-ben indult párizsi Vélib mintájára. Bécsben, Barcelonában, Stockholmban vagy éppen Koppenhágában már évek óta lehet pedálozva csökkenteni a szmogot és a zsúfoltságot a szinte mindenütt felvehető és leadható bérbiciklikkel.

Washingtonban június végén vezetik be a közösségi kerékpárkölcsönzés intézményét, és a magyar szakértők szerint Budapesten sem kell már sokáig várni a környezetbarát és praktikus közlekedési forma meghonosodására. "Egy Combino villamos egymilliárd forintba kerül. A becslések alapján nagyjából ekkora összegből a budapesti belvárosban is ki lehet építeni a rendszert" - mondta Bodor Ádám. A miniszteri biztos szerint az ügyben már jó ideje zajlanak az egyeztetések. Ha meglesz az egyetértés az érintettek - elsősorban a főváros és a kerületek - között és lesz politikai akarat, akkor a döntéstől számított egy éven belül uniós támogatásból megvalósítható a beruházás - mondta Bodor Ádám.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az automata kölcsönzőket a helyiek használják - mondta az MTI-nek László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, aki szerint a jellemzően munkaidőben, reggeltől estig igénybe vehető szolgáltatás remekül kiegészíti a közösségi közlekedés különböző formáit. "A tipikus használó metróval, buszon, villamoson vagy vonattal érkezik a dugóktól sújtott belvárosba, aztán nyeregbe pattan és időben megérkezik. Az első félóra a legtöbb helyen ingyenes, utána pedig exponenciálisan növekszik a bérleti díj. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy ne városnézésre vagy sportolásra használják a kerékpárt, hanem kizárólag közlekedésre és csak addig, ameddig feltétlenül szükséges" - mondta László János.

A Kerékpárosklub több céggel tárgyal a budapesti hálózat kiépítéséről. A lehetséges befektetők egyelőre várnak, részben a közterületi reklámokra vonatkozó szabályozás miatt. "Budapesten a házfaltól az utcalámpán át a villamosok oldaláig szinte mindehol lehet hirdetni. Túlkínálat van reklámfelületből, amely ezért olcsó, a rendszer üzemeltetőjének viszont a bicikliken és a kölcsönzőállomásokon elhelyezett reklámok hozzák a bevételt" - mondta László János. A lehetséges befektetők másik fő problémája a biztonság. Attól tartanak, hogy a nyugat-európaihoz képest alacsonyabb életszínvonal miatt Budapesten még a speciális felszerelésű és festésű bérbicikliket is mégérné ellopni - mondta a szervezet elnöke .
 
Felhasználói oldalról a legnagyobb gondot a városi kerékpározással kapcsolatos félelmek jelentik. "A gyakorlott bringás tudja, hogy a Körúton a sáv közepén nem fogják elütni, aki viszont nem ismeri a viszonyokat, annak már a körúti sáv közepén kerekező bringás látványától is halálféleme van. A szubjektív félelmeknek jelenleg nincs sok köze az objektív veszélyekhez, ezért felvilágosításra, szemléletváltásra van szükség, különben nem fogják használni a bérbicikliket" - mondta a legnagyobb magyar kerékpáros civil szervezet vezetője.

Egyébként a klub legújabb vállalkozása is a szemléletváltást szolgálja: azt tervezik, hogy vásárolnak 25 kerékpárt, amelyeket hét napig ingyen használhat mindenki, aki a jogosítványát egy hétre letétbe helyezi a szervezetnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását