2024. május 12. - Pongrác

Mennyire követhetik Orbán Viktor nagy szavait tettek?

A Fidesz és Orbán Viktor egyre nagyobb dolgokat mond, amik egyre jobban felkorbácsolják a lakosság várakozásait. De félő, hogy nagy szavakból tettek alig lesznek - vagy ha mégis, az nagyobb probléma, mintha nem lennének.
2009. szeptember 21. hétfő 17:49 - Pásztor Balázs
Populizmus

Az egy dolog, hogy az Orbán Viktor által vezetett Fidesz populista ígéretekkel kíván 2/3-os parlamenti többséghez jutni a jövő évi országgyűlési választásokon. A politika már csak ilyen. Ennek mértéke is hagyján. Bár már az MSZP ígéretgépezete is kezd beindulni: nemrégen a 13. havi nyugdíj lehetséges visszaállításáról beszéltek, aminek meglépése legalább akkora botorság lenne, mint Orbán ígéretei. Mégis egyértelműen a Fidesz ennek a koronázatlan királya. Legalábbis az volt eddig. Most ugyanis ráhelyezték a fejükre azt a bizonyos fejdíszt.

A Fidesz populizmusa két dologra épít: ha az MSZP véletlenül tesz valami olyan dolgot, amire nem lehet ráfogni, hogy az a nép ellen van, akkor arra rá kell kontrázni, minden másra pedig rá kell fogni, hogy ez kinyírná, feldarabolná, élve megsütné, aztán az oroszokkal felfalatná az országot - és hogy ezt a Fidesz kormányra kerülésével természetesen visszavonná. Az elsőre remek példa, hogy amikor a kormány csökkentette az állami vezetők fizetését, akkor a Fidesz rávágta, hogy bezzeg ők az átlagbérre vinnék le ezt a pénz - ami nyilvánvalóan baromság.

Az utóbbira pedig, hogy a Fidesz visszavonna minden kormányintézkedést, a megszorításoktól kezdve a törvénykönyvek módosításán át a privatizációs ügyletekig - de hogy helyette mit csinálna, és hogyan kezelné a válságot, azt senki nem tudja. Ez a taktika nem tudott több választót vonzani - a legutóbbi közvélemény-kutatás alapján a Fidesz népszerűsége csökkent valamelyest - de azért csak fojtatták: Orbán Viktor vasárnapi mondatai szerint a Fidesz kormányra kerülése esetén visszavonná a 2010-es költségvetést, és újat csinálna (arról a költségvetésről van szó, amit még vitára sem bocsájtottak, nemhogy elfogadtak volna). Azonban arról egy szó sem esett, hogy az az új milyen lenne.

Következmények


Javuló helyzet
Miután a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi jelentései hat éven át a magyar pozíció folyamatos romlását mutatták, 2009-ben végre megállni látszik ez a folyamat. Az év első felében a világ 133 országában azonos módszertan szerint (lásd Indexmesterek című írásunkat) készült felmérések hosszú idő után némi bizakodásra adhatnak okot: Magyarország négy helyet javított pozícióján, és a tavalyi sokkoló 62. helyről az 58. helyre lépett előre. Az Európai Unió tagországai közül Romániát, Görögországot és Bulgáriát továbbra is megelőzi, rajtuk kívül 2009-re a makrogazdasági stabilitásában alapvetően megroggyant Lettország is mögé került. (hvg)
Ez őrület! - reagált rá Mesterházy Atilla, az MSZP frakcióvezetője, akinek kivételesen igazat kell adni. Nem arról van szó, hogy az önkormányzatok erre építik saját költségvetéseiket, és ha ezt visszavonják, akkor az egész ország képtelen lesz gazdálkodni a pénzeivel. Nem is arról, hogy ha valaki nagyon költségvetést akarna módosítgatni, akkor arra ott van a pótköltségvetés, vagy arról, hogy az IMF „hitelesnek” - igaz egyben „kockázatosnak” is - nevezte a költségvetést. Hanem arról, hogy vannak olyan komoly gazdasági befolyással rendelkező cégek az országon kívül, akik hajlamosak komolyan venni Orbán Viktor szavait.

Azt már pár gazdasági szakértő kiderítette, hogy bizonyos hitelminősítő és gazdasági elemző cégek azért is húztak le minket, mert komolyan vették Orbán azon állítását, hogy minden Bajnai intézkedést visszavonna (valamint mert nem volt összefogás a politikai pártok között a válságkezelésben). Ha viszont ezt a kijelentését is komolyan veszik, akkor a magyar minősítésben ismét zuhanás várható - pedig már sikerült felkapaszkodnunk a tavalyi eredményekhez képest.

Ráadásul pozitívabb hitelminőségi besorolásunkat annak is köszönhetjük, hogy a 2010-es költségvetés kívánja tartani a 3,8 százalékos hiányt - amit a Fidesz a jelek szerint az uniós átlag 6 százalékra kíván növelni. Csakhogy az uniós államadósság-átlag nem a GDP 80 százaléka, mint nálunk, hanem sokkal alacsonyabb, így a kiugróan alacsony költségvetési hiány előfeltétele annak, hogy ezt a számot csökkentsük. Ráadásul a Fidesz azért ostorozta az IMF hitelt, mert a kölcsönt „még unokáink is fizetni fogják” - az esetlegesen megnövelt költségvetési hiány pedig szintén unokáink vállait terhelné tovább.

Szép új jövő?


Mindenki azt hitte, hogy a Fidesz az eddigieknél nagyobb fokozatba nem kapcsolhatja a demagógia motorját - most mégis megtette. Ez alapján a Fidesz sok minden olyat dolgot megtehet, ami bár számba vehető lehetőség, mégsem hiszi senki hogy megtenné. Ilyen a gyökeres alkotmánymódosítás is - amit a Fidesz szóvivője már megcáfolt. De kérdéses, hogy lehet-e hinni a Fidesznek?

Ha a közvéleményt kérdeznénk, akkor a válasz egyértelműen nem, hisz politikusokról van szó, és köztudottan minden politikus hazudik - amelyik meg nem, az kivételként erősíti a szabályt. Azonban nem mindegy, hogy „nem egészen azt csinálja, amit mondott”, vagy „semmit nem csinál meg abból, amit mondott”.

Mert ha a Fidesz nagyjából megcsinálja azt, amit mond - vagyis költségvetésestül mindent eltöröl, amit a Bajnai-korszak véghez vitt -, akkor az könnyen romlásba taszíthatja az országot, még akkor is, ha minden pontra kiterjedő, új elgondolások is lépnek a helyükre. Azonban ezeknek a minden pontra kidolgozott alternatív javaslatoknak még az alapja sem szivárgott ki, így nem valószínű, hogy létezne ilyen.

Ha meg nem von vissza mindent, az azt jelenti, hogy nem lehet hinni a Fidesznek (se), ami nem csak a magyar politika megítélésének újabb romlásához vezethet, hanem akár vad alkotmánymódosításhoz is. Így csak az kérdés, hogy melyik rossz következik be: a Fidesz szavatartása, vagy állításainak gyakorlati megcáfolása?

Bármi is lesz, újra mi, választók fogunk szívni. Egyik esetben rossz gazdasági körülmények, a másik esetben bizalmunkkal való visszaélés miatt. Sajnos már mindkettőt megszoktuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2009. szeptember 22. 13:50
"a Fidesz ennek a koronázatlan királya"

Gratulálok Pásztor úr, igazán remek kis lejárató írást sikerült összehoznia.

Persze nem a politikai szereplőket, jelen esetben Orbán Viktort sikerült lejáratnia, hanem saját magát - az újságírót (?), aki azt sem tudja, hogy mit beszél, csak azt, hogy kinek.

A cikk alapfelvetésével, miszerint Orbánék is sok olyat ígérnek, amit később valószínűleg nem fognak megtartani még akár egyet is lehetne érteni.

Na de az, ahogy ez a cikk meg van írva...
Sacrilegious
2009. szeptember 22. 11:25
"A Fidesz populizmusa két dologra épít: ha az MSZP véletlenül tesz valami olyan dolgot, amire nem lehet ráfogni, hogy az a nép ellen van, akkor arra rá kell kontrázni, minden másra pedig rá kell fogni, hogy ez kinyírná, feldarabolná, élve megsütné, aztán az oroszokkal felfalatná az országot - és hogy ezt a Fidesz kormányra kerülésével természetesen visszavonná."

Erre is kár reagálni, igaz? :) Menj vissza játsszani az Orbán babáddal vagy/és nyisd ki a bibliát és Jézus illetve Isten nevét húzd át és írd fölé Orbánt.

Jó írás lett, hajrá Jobbik.
nocomment
2009. szeptember 21. 23:20
"Mégis egyértelműen a Fidesz ennek a koronázatlan királya. Legalábbis az volt eddig."

ohhh. ezek szerint a fidesz ígért 800 km autópályát, 50%-os közalkalmazottibér-emelést, meg persze 20 rugót a nyuggereknek. meg a 2005-ös nyugdíjtörvényt is ők hozták. vagy a cikkírónak nincs fogalma arról, hogy mit hord össze, vagy a tények hazudnak (a tények pedig elég ritkán hazudnak...)

"a legutóbbi közvélemény-kutatás alapján a Fidesz népszerűsége csökkent valamelyest"

könyörgöm, sikerüljön már felfogni, hogy a közvélemény-kutatásoknak 3-5 hónapos távlatokban van értelmük. a múlt heti számokból következtetést levonni némi hozzá nem értésre utal.

"arról a költségvetésről van szó, amit még vitára sem bocsájtottak, nemhogy elfogadtak volna".

nyilvános a törvénytervezet! Ön szerint, kedves cikkíró, miért ne lehetne arról véleményt formálni? ez az őrület, meg mesterházy populizmusa, nem Orbán...

"Azt már pár gazdasági szakértő kiderítette, hogy bizonyos hitelminősítő és gazdasági elemző cégek azért is húztak le minket, mert komolyan vették Orbán azon állítását, hogy minden Bajnai intézkedést visszavonna".

a hitelminősítések ugyanis nem orbán LEENDŐ döntései miatt egyre rosszabbak, hanem az AKTUÁLIS mutatók alapján. ha én azt mondom, hogy 40 év múlva eltörlöm ezt meg azt, akkor leminősítenek a cégek? erre már lassan tényleg csak azt lehet írni, hogy kedves cikkíró, maga vagy buta, vagy rosszindulatú.

"De kérdéses, hogy lehet-e hinni a Fidesznek? Ha a közvéleményt kérdeznénk, akkor a válasz egyértelműen nem."

nézzenek már körbe ebben az országban. azér van Magyarország szarban, mert sok idióta úgy nyomja a maga baromságait, hogy fogalma nincs, mi történik a társadalomban. egy újságírónál mondjuk ez még kevésbé gáz, mint a parlamenti döntéshozóknál, de ha nem a sajtómunkás hívja fel a figyelmet a marhaságaikra, akkor kicsoda? ahogy látom, senki, a sajtómunkásokra nem lehet számítani.

"Azonban ezeknek a minden pontra kidolgozott alternatív javaslatoknak még az alapja sem szivárgott ki, így nem valószínű, hogy létezne ilyen."

szerintem akkor kéne vmit leírni, ha annak létezéséről/nem létezéséről meggyőződött a sajtómunkás. sejtegetni - hogy finom legyek - nem elegáns egy újságban, az maximum egy talponállóban megy el.

a többire már kár is reagálni, mert úgy baromság, ahogy van. inkább interjúkat készítsenek, azok jók szoktak lenni a hírextrán, de a véleménycikkeket tessenek mellőzni, mert a nagy részük kritikán aluli fos.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását