2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Populizmus Maximus - avagy a Fidesz rákapcsolt

A Fidesz elnöksége írt egy levelet az MSZP elnökségének, amelyben kifejti az előrehozott választások szükségességét, és komoly intézkedésekkel is fenyeget. Csakhogy az egésznek még mindig semmi, de semmi értelme.
2009. június 10. szerda 17:28 - Pásztor Balázs
A Fidesz - Orbán Viktorral az élen - még mindig a populizmus elleni elgurult gyógyszerét keresi lázasan, de sajnos közben beverte a fejét egy asztalba, és akkorát ordított, hogy abból egy 56 százalékos EP-eredmény lett. Majd rájött hogy az ordítás látványos, így felbátorított gorilla módjára visítva elkezdte verni a mellét, a sok majom meg huhogott hozzá - ebből egy levél született.

Amiben tényleg igaza van

Az egész levélben, és a hozzá fűzött pártkommentálásban az a legszörnyűbb, hogy az alapköve teljességgel helytálló - ekképp az egész iromány könnyen megtéveszthet bármilyen, nem pártfanatikus olvasót is. Az alapkő pedig ez: a Fidesz társadalmi támogatottsága minden létező kimutatás alapul véve sokkal nagyobb mint az MSZP-é, így annak le kellene vonnia bizonyos következtetéseket - amikre nem hajlandó.

Ezért Orbán Viktor Dózsa módra az eddiginél is több embert gyűjtött össze, majd nekiment a Parlament kapujának: „a magyar emberek döntése alapján felszólítjuk a szocialista kormányt, hogy azonnal távozzon, és tegye lehetővé a minél előbbi országgyűlési választásokat.”

Csakhogy a kapuk - a törvények - oly erősek, hogy azt az emberek be nem törhetik, kizárólag belülről, kulccsal nyitható ki. A kulcs azonban a szocialisták remegő kezében van, akik már többször elindultak az ajtó felé, de minden egyes döndülés - amit a nép rohama okozott - visszariasztotta őket. Így ebből sem lesz több mint egy minden eddiginél nagyobb, de ismét értelmetlen koccanás.

Amiben nincs


Bár önmagában az említett mondat „a magyar emberek” döntésére hivatkozik, ami önmagában meg is állná a helyét, de az a baj, hogy a levél többi részéből kiderül, hogy eme következtetést az EP-választási eredményére apellál („ilyen felhatalmazás fakad az 56 százalékból”), ami viszont nagyon nincs rendben. Hisz - mint már annyiszor leírtuk - az EP-választás az Európai Parlamentről, és nem a belpolitikai állapotokról szól - minden más csak politikai belemagyarázás. Az egész olyan, mintha egy villanyszerelőt azért akarnának kirúgni, mert nem bírt megjavítani egy űrrepülőgépet.

Azt is fejtegette, hogy milyen mértékben növekedtek meg a Fidesz szavazók, és így már több szavazójuk van, mint az ország fele. Nos ez biztosan nem igaz, mert az ország legnagyobb többsége végtelenül szkeptikus: szerintük az összes jelenlegi politikai párt elmehet a francba. A pártállást foglalók közül ténylegesen ő van többségben, ám a Jobbik ekkora térnyerésével még a zárómondat is meghiúsul: „egy a tábor és a zászló magasan áll”. Azt a mondatot meg inkább hagy ne kommentáljuk, hogy a nagyon nehéz helyzetben lévő emberek problémáira „csak a Fidesz tud megoldást nyújtani”.

Ami baromság

Kivétel erősíti a szabályt
Vannak olyan konkrét követelések is, amik azért megérnek egy misét. Ilyen az, hogy „vessenek véget bukott pártpolitikusok ejtőernyőzésének az állami cégekhez”, vagy hogy vizsgálatot követelnek arról, "hogy a csudába került" a vagyonadó bevezetése az IMF-fel kötött szerződésbe. Ráadásul némi humor bon-bon is maradt Orbán zsebében: "ezt a választást nem lehet másként értelmezni, csak úgy, ahogy Horn Gábor szokta".
Kezdjük két mondatrésszel: Nem mérlegelünk, nem taktikázunk. Ez a két megállapítás tökéletes önkritika is lehetne - már ha annak szánták volna. De nem. Ellenben mindenféle taktikázás és mérlegelés nélkül mégnagyobb hatófokra állítják a populizmus ágyúját és ismét elsütik az előző baromságukat: vagyis hogy a Fidesz minden Bajnai-féle intézkedést vissza fog vonni. Ezt ezúttal megtoldják azzal is, hogy „minden privatizációs eljárásra, amelyet a szocialisták lefolytatnak, úgy tekintünk, hogy a szerződést fel fogjuk bontani.” Tehát aki földet vesz most az államtól, az jövőre elveszíti - történjen bármi is.

Természetesen e-mellé nem hagyhattak ki egy kisebb követelés-csomagot sem. Ebben azt akarják, hogy az állam állítsa le a privatizációt, az ingatlanadóról szóló javaslatot vonja vissza, azonnal hagyja abba, hogy a bankokat külföldről felvett hitelekkel való támogatását, vonja vissza az új Ptk-ról szóló javaslatot és a közigazgatás átszervezését, valamint állítsák le a közoktatási rendszer átszabását.

Tehát az állam az égadta világon ne csináljon semmit ha már nem mond le, csak malmozzon és fizessen. Jah, és ha már orosz-ellenes hangulat van, akkor a Déli Áramlat szerződését is bontsuk fel - hátha hoz még pár ezer szavazatot, a gazdaság meg kit érdekel?

A gyöngyszem

A legszebb fricska viszont magában a kommunikációban rejtőzik: miközben populista, demagóg, reálisan be nem tartható ötletekkel, mindenféle program nélkül rukkolnak elő a minél több szavazat megszerzése érdekében, megkérdezi: Mekkora tábort akarunk még? A válasz egyértelmű: kétharmadnyit. Az igazi aranyrög mégsem ez, hanem a következő alkotás:

„Orbán Viktor a szocialisták által terjesztett mitológiának, fabulának nevezte, hogy gazdasági válságban egy kormány csak népszerűtlenül teheti intézkedéseit, és emiatt elveszíti a választást. Ezzel szemben a pártelnök szerint az igazság az, hogy a válságot valóban kezelni kell, ám az emberek rendelkeznek azzal az intellektuális képességgel, hogy megértsék, ki az, aki az ő érdekükben dolgozik.”

Nagyon szép dolog komplett hülyének nézni az embereket, miközben megsimogatjuk a fejüket és megdicsérjük, hogy „mennyire okos vagy fiam”. Csak az a baj, hogy ezt egy egész országgal eljátszani kissé etikátlan dolog. Ugyanis, ha Orbán mindent betart amit igér, az ország összeomlik, ha nem, a nép meglincseli pártostul - mint azt itt kifejtettük. A legnagyobb baj viszont az, hogy az emberek el akarják hinni amit Orbán mond - még akkor is ha tudják: ez a populizmus felsőfoka.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

marti23
2009. június 11. 12:43
Undorító,ahogy ezek a bértollnokok még mindíg magyarázzák az országot elkúrók bizonyítványát!
Köpjék szembe magukat!
Valaki
2009. június 10. 18:53
Jozanul gondolkodo ember nem dol be elso onkentes vittor kiralyjelolt baromsagainak.
Sok-sok forumot elolvasok,igy van nemi tapasztalatom az ot istenitok taboranak megiteleseben.
Sajnalom,hogy joreszt a csurhenek koszonheti majd tronra jutasat. Szomoru,hogy eljuttattak a magyar embert arra a szintre,hogy mar egyaltalan nem erdekli a mindennapok ill. a kozeljovo tortenese.
Jol megdolgozott mindezert a dicso magyar politika!
Ketlem,hogy egy demokratikus orszagban korlatlanul hazudhatnak politikusok.Az elso bizonyithato melleduma utan azonnal es onkent tavozni szoktak a megtevesztok!!
Az elkovetkezendo eveket az elegedetlenseg es a siras fogja jellemezni!!!
(sirasban es irigykedesben elen jartunk eddig is!!)
Mit lehet ellene tenni???
Ma meg lenne esely....de holnap mar egyre kevesebb!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását