2024. május 18. - Erik, Alexandra

Őrizetbe vettek 3 afgánt az Egyesült Államokban

Őrizetbe vettek három afgán származású férfit az Egyesült Államokban, akik hamis tájékoztatást adtak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek egy feltételezett New York-i merényletterv ügyében - közölte az igazságügy-minisztérium.
2009. szeptember 20. vasárnap 13:42 - HírExtra
A 24 éves Najibullah Zazi autóbuszsofőrt és 53 esztendős apját, Mohammed Zazit szombat éjjel vették őrizetbe a Colorado állambeli Denver külvárosában, a 37 éves Ahmad Wais Afzalit pedig később New Yorkban - olvasható a minisztérium közleményében. "Mindhármuk ellen az a vád, hogy tudatosan és szándékosan hamis nyilatkozatokat tettek az FBI-nak egy nemzetközi és országos szintű terrorizmussal kapcsolatos ügyben" - folytatódik a kommüniké.

David Kris nemzetbiztonsági ügyekben illetékes igazságügyi miniszterhelyettes hozzátette, hogy az éjjeli őrizetbe vételek gyorsított eljárás keretében történtek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nincs konkrét információnk egy tervezett támadás időzítéséről és célpontjáról". Az őrizetbe vételekre azután került sor, hogy a rendőrség akciókat hajtott végre New Yorkban és Coloradóban, s Denverben három napon át hallgatták ki Najibullah Zazit. A CNN hírtelevízió a nyomozáshoz közeli forrásokat idézve azt közölte, hogy a feltételezett merénylet a New York-i tömegközlekedés, például egy metrócsomópont ellen irányult volna.

Más amerikai sajtóhírek szerint a nyomozók New Yorkban 14 olyan új hátizsákot találtak, amelyekről feltételezik, hogy öngyilkos merénylethez pokolgépek szállítására szolgáltak volna. Az ABC News meg nem nevezett hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy "Zazinál arra vonatkozó útmutatókat találtak, hogyan készíthetők pokolgépek háztartási vegyszerekből".

A Denver Post című napilapban vasárnap megjelent telefoninterjújában Najibullah Zazi tagadta, hogy kapcsolata lenne az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, vagy hogy szerepe lenne bármilyen összeesküvésben. A kihallgatásáról készült jegyzőkönyvben viszont az szerepel, hogy beismerte: részt vett fegyver- és robbanószer-használati tanfolyamon az al-Kaida egyik kiképzőtáborában, amikor tavaly Pakisztánban járt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását