2024. április 28. - Valéria

Közös magyar-japán zenélés

A tokiói Musashino Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Kodály és Csajkovszkij műveket játszik szerdán a Zeneakadémia nagytermében. A szólisták a budapesti Zeneakadémia jelenlegi és egykori hallgatói lesznek.
2009. szeptember 19. szombat 13:40 - HírExtra
Nyolc év után látogat ismét Magyarországra a patinás tokiói magánegyetem szimfonikus zenekara - közölte az MTI-vel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sajtóirodája. Az egyetem legtehetségesebb hallgatóiból alakult, Liszt Les Preludes című művét és A-dúr zongoraversenyét, Kodály Háry János és Székelyfonó című daljátékának részleteit, valamint Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniáját adja elő.

A zenekart Berkes Kálmán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatója, a Musashino egyetem tanára vezényli. A koncerten szólistaként a Zeneakadémia mai és volt diákjai, a japán vendégszereplésükről nemrégiben hazatért Vincze Klára és Pataki Potyók Dániel ének szakos növendék, valamint Farkas Gábor zongoraművész működik közre.

A Musashino Academia Musicae 1929-ben azzal a céllal jött létre, hogy Japánban is ismertté tegye a nyugati klasszikus zenét. A tradicionális hangszere-, ének- és zenetanári oktatás mellett külön képzési program keretében gondozzák a kivételes tehetségeket.

Az egyetem számos növendéke szerzett nevet a nemzetközi komolyzenei életben, szimfonikus zenekara pedig az európai hangversenytermek kedvelt fellépője. A Musashino egyetemet az európai zenei hagyományhoz való kötődésének megfelelően szoros kapcsolat fűzi a budapesti Zeneakadémiához is: három évtizede fogad magyar oktatókat.

A világ egyik legnagyobb magánkézben lévő zeneiskolája idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Fukui Naotaka rektort a japán-magyar kulturális kapcsolatok ápolásáért a magyar állam Pro Cultura Hungarica-díjjal ismerte el.

A Musashino Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Budapest után Pécsett, Debrecenben, Győrött és Tatabányán is fellép. A vidéki helyszíneken Takenaka Chie és Arai Marina játszik zongoraszólót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását