2024. március 29. - Auguszta

Konyhaberendezés feng shui módra

A konyha az ember életében nagyon fontos szociális szerepet játszik. Nem csak itt főzünk, de általában itt fogadjuk a rokonokat, a látogatókat. Mindemellett a konyha valamelyest olyan, mint az ember külseje. Ha ránéznek, azonnal levonnak bizonyos következtetéseket.
2009. szeptember 19. szombat 17:25 - Kanizsai Ádám
Ezért a konyha kialakítása nagyon fontos feladat. Ha jól van berendezve és kellőképpen szellős, akkor boldog perceket okozhat. A helyet reggel és este is közösen igénybe veszi a család, itt döntik el a közös terveket, főzéshez és családi étkezéshez elengedhetetlen.

A jól berendezett konyha a jin energiának felelthethető meg fényességével, vidámságával tisztaságával. Közvetlen hatással van a térérzékelésünkre, az energiák áralmására, a még el nem készült és az elkészült ételre is.

Feng Shui

Általában a ház, melybe költözünk, az öröklakások, bérelt lakások étkezőhelysége már alapból ki van alakítva. Ha saját otthonunk van, a felújítás, tervezés, berendezés nem mindig a jó közérzetet segítendő van kialakítva. A következő tippek a megfelelő kialakítást segítik:

1. Színválasztás

A konyha minden esetben legyen világos, napsütötte. A fő színeket az egészséget és a megfelelő táplálkozást elősegítendő kell megválasztani. A föld árnyalatait ajánlatos használni, úgy mint a sárgát, mely szimbolizálja a napfényt, terrakottát, narancsot, vagy barnát, mely a tér mélységét emeli ki.

Kék elemeket is belecsempészhetünk, ezek nagyon megnyugtatóak. A zöld színű fa részek a gyógyulást szimbolizálják. A fémből készült elemek pszichikai hatása hasonló a fehér színéhez, a tisztaság, a nyugalom érzetét keltik bennünk. A csak fehér szín egy kissé "kórház-érzést" kelthet, így variálhatjuk tűz-színű és fa elemekkel. A tűzre emlékeztető árnyalatokat azóta használják, mióta a tűzhely a konyha egyik fő eleme lett és az anyagi jólétet szimbolizálja.

2. A tűzhely

A tűzhely az egyik legfontosabb része a konyhának, mindig tisztán és működőképes állapotban kell tartani. Érdemes jól elkülöníteni tőle a mosogatót és nem egymással szemben elhelyezni. A pontos elhelyezés szintén az anyagi jólétet segíti. Ha egymás mellett vannak, akkor a víz elolthatja a tüzet, s ez szimbolikusan anyagi problémákat jelent. A tűzhely-mosogató-hűtő háromszög elrendezése a legfontosabb. Középre nem érdemes elhelyezni, mivel túl sok hőt adhat, így konfliktusforrássá válhat. Ha a partnerünk mindenképpen át akarja rendezni a helyet, érdemes egy vázába virágot rakni, hogy csökkentse a negatív energia áramlását.

3. A légtér


A friss, szép növények és virágok nagyszerű módjai az egészség megteremtésének. Hogy gyógyulást és harmóniát hozzanak, helyezzük el őket a sarkokban és a hűtő tetején. A mikrohullámú sütőt érdemes kiűzni a konyhából, mivel az egészségtelen táplálkozásra ösztökél. Nagyon jó ötlet dekoratív vázákkal fűszerezni a konyha színeit. Ha nincs előterasz, akkor pár virág az ablak előtt segítheti a chi pozitív áramlását. A növények segítenek a levegőt megtisztítani, így szerepük nagyon fontos.

4. A fény

A konyhában nagy tér képzetét kelthetik a nagy ablakok. Ez különösképpen akkor nagy jó, ha a hátsó kertre néznek, melyben növények, fák, virágok vannak. Ügyelni kell arra, hogy a levegő sose legyen áporodott, gyakran ajánlatos szellőztetni. A sarkokat sem szabad sötéten hagyni. A világítás nagy jelentőséggel bír. Fluoreszkáló világítást csak akkor alkalmazzunk, ha muszáj. Kis korong alakú lámpákat lehet a szekrények alá tenni. Tükrök felszerelése tovább növelheti a teret. Ez maga a konyha és a tűzhely energiáit is megduplázza.

5. A pult

A konyhai tevékenységek könnyebben fognak menni és a kommunikáció is jobb lesz a helységben, ha magas a pult és át lehet nyúlni felette. A konyha közepén elhelyezett fa vágórész jó ötlet. Vannak rendkívül szép fa vágódeszkák, melyej meggátolják a baktériumok elszaporodását és szintén pozitív energiákat sugároznak. Amennyiben a munkalapok gránitból, vagy cserépből vannak, túl sok energiát gerjesztenek, de ezt a növények képesek kordában tartani. Nem szabad semmilyen éles élet meghagyni, mindegyiket le kell kerekíteni. Ez nem csupán a sérülések elkerülésére hivított, hanem energetikai szempontokból is fontos.

6. A rendetlenség megszüntetése


Az egyik, vagy talána legfontosabb alaptétel, hogy a rendetlenséget meg kell szüntetni a helységben. Csak ebben az esetben tud megfelelően áramlani a pozitív energia. Ügyelni kell a túldíszítésre. Egyszerűsítésről van szó, az életformában is, így stresszmentesek leszünk, jobb lesza szervezőkészségünk. A régi, lejárt élelmiszereket mindig ki kell dobni. Minden esetben szabaduljunk meg a régi, törött használhatatlan evőeszközötől, edényektől, poharaktól, készülékektől. Rendben kell tartani a szekrényeket, polcokat, és minden kis kacatnak külön tárolót érdemes kijelölni. A túl sok kép a hűtőn gyakran visszájára sül el. Csupán pár hűtőmágnes legyen rajta, ami nem zavaró. A szemetet olyan helyen kell tárolni, ahol nem látható. A szemetest gyakran kell üríteni. A tisztítószereket is érdemes jól eldugni.

7. Díszítés és személyre szabás

A díszítést mindig a konyha milyensége határozza meg, ne legyen összevisszaság! Ez tovább növeli a jin erejét. Érdemes szép képzőművészeti alkotásokat elhelyezni, élénk színekkel, melyen virágok, fák vannak. Egy tál gyümölcs mindig jó hatást gyakorol, a bőséget szimbolizálva. A gyönyörű kerámiák és porcelánok kiemelik a fémes és a földi hatást egyaránt. Színes köveket is el lehet helyezni a mosogató, vagy a főzőlap mögé megnyugtató színekkel. A kellemetlen illatok távoltartásában a természetes vagy méhviaszos gyertyák, virágok nagy segítséget nyújthatnak. Nagy melegben érdemes a sütőlapokra egy-egy edény kis vizet rakni, ebbe fahéjat és szegfűszeget rakni. Ez végig frissen tartja a konyhát.
Forrás: HirExtra/ The Examiner
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását