2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagydoboson ismét "tökölnek": hétvégén indul Sütőtök Fesztivál

Szeptember 18-20. között tartják a XII. Sütőtök Fesztivált Nagydoboson. Az esemény sajtótájékoztatóján a nagyközség polgármestere és a támogató Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a térség fejlesztési irányait is vázolta.
2009. szeptember 18. péntek 07:36 - Nagy András
„Nagydobos a sütőtök hazája” – hirdeti a szabolcsi kistelepülés internetes oldala. Na ja – morogja magában az ember, ma már a legapróbb falucska sem lehet meg némi imázs növelő szlogen nélkül. (Jellemző például, hogy a csupán közép-európai szemnek tengernyi Balaton fővárosi címéért legalább három-négy település verseng.) Ezúttal azonban igazságtalan, mit több értelmetlen a feddés.

Egyrészt Nagydoboson sem a töktermesztést (az igen régi, mintegy 800 esztendős múltra visszatekintő településen ősidők óta foglalkoznak a kobakosoknak is hívott növénnyel), sem a töktalálkozó gondolatát nem tegnap kezdték pedzegetni – az idei sorban a tizenkettedik Sütőtök Fesztivál lesz.

S ha már tradíciók: a rendezvény sajtótájékoztatója előtt kezünkbe nyomott brosúra tanúsága szerint idén sem maradnak el az olyan hagyományos „tökös” programok, mint például a Tökös Motorosok Felvonulása, a legigazibb nagydobosi sütőtök díj átadása, az ország legnagyobb tökének kiválasztása (ritkán marad mázsa alatt az „alfatök”…) vagy a tökváltó csapatverseny.



Ismét a végeken dőlnek el a fontos kérdések

A XII. Sütőtök Fesztiválról
A fesztivál szabadtéren folyik, a programok közül kiemelkedik a tökös ételek bemutatása, versenye és természetesen kóstolása. De lesz tökszobrász verseny, kettes fogathajtó verseny, kispályás labdarúgó kupa, tökös motorosok találkozója, töklámpás felvonulás és a gyermekeknek aszfaltrajz verseny is. Keresik a szervezők az ország legnagyobb tökét és idén először tök hosszúsági versenyt is rendeznek. A hagyományos sütőtök ünnepen a legigazibb nagydobosi sütőtököt is kiválasztják. Ennek a formája, színe, íze meg kell, hogy egyezzék az immár évszázados hagyományokra visszatekintő híres dobosi tök paramétereivel. Részletes információk: http://www.tokfesztival.hu/
Dr. Forgács Barnabás földművelésügyi szakállamtitkár, miután jó étvágyat kívánt a teremben felszolgált sült tökhöz, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Nagydobost (is) érintő eredményeit említve megjegyezte, a szabolcsi község már eddig is sok segítséget kapott a felzárkóztatási és fejlesztési programon belül.

Példaként azt a ÚMVP keretében Nagydobosra került tanyabuszt említette, amelyet – mint mondta – épp a sajtótájékoztatóra jövet előzött meg az M3-as autópályán. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a fesztiválhoz idén egy másik jeles esemény is csatlakozik, nevesül az épp a tökparádé nyitónapjára időzített Nagydobosi Rendezvényközpont átadása, amely az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 35 millió forintból valósult meg.

A szakállamtitkár jelezte, a fesztivál azért is különleges, mert egy fontos időszaknak, a LEADER-pályázatok igénylésének október 1-től október 31-ig tartó periódusának előestéjeként is felfogható. A kifejezetten a civil és helyi vállalkozói szektornak, valamint a kistelepülési önkormányzatoknak fenntartott LEADER-program változásairól szólva elmondta: ezentúl a „végeken”, dönthetnek minderről, vagyis a kistelepülések helyben dolgozhatják fel a kérelmeket. Mi több, ezeket bírálhatják, ellenőrizhetik is.

A vidékfejlesztés novemberi prioritásait sorolva Forgács elmondta, az év vége felé a mikrovállalkozás-fejlesztés, a turisztika, a falumegújítás és az örökségvédelem kerül majd előtérbe.  



Sok ezren kíváncsiak az ország legnagyobb tökére

Balogh József nagydobosi polgármester, a rendezvény ötletgazdája az idei programokat ismertetve elmondta, a három napos fesztivál nulladik, vagyis pénteki napján 24 órás nemzetközi tökszobrász verseny lesz esedékes. A hétvége kínálatából pedig a községi rendezvényközpont szombati átadását, valamint a nagydobosi töktermelés múltját és jövőjét bemutató könyv bemutatóját emelte ki. (A fesztivál részletes, az itt felsoroltaknál látványosabb programját lásd keretes írásunkban.)

A polgármester a HírExtra kérdésére válaszolva elmondta, a fesztivál látogatottsága jó idő esetén akár a húszezer főt is elérheti, hozzátette ugyanakkor, hogy tavaly a szakadó eső ellenére is kilátogattak négy-négy és fél ezren, holott a szabolcsi települést alig több, mint kétezren lakják.

Magában is jó

A Forgács Barnabás szakállamtitkár újságírói kérdésre reagálva kijelentette, a minisztérium ebben az évben kétmillió forinttal támogatja a rendezvényt, a polgármester pedig hozzátette: a fesztivál teljes költségvetése úgy ötmillió forintra rúg.

Kérdés, a Nagydoboson évről évre befektetett milliók megtérülnek-e, és ha igen, milyen formában. A csupán a felnőttek részére érvényes 400 forintos belépti díjból befolyt összeg látatlanban sem kecsegtet lebecsülendő haszonnal, igaz, az évről évre országos figyelmet kapó Sütőtök Fesztivál aligha a közvetlen anyagi megtérülés, sokkal inkább az imázs növelés reményében kerül megtartásra. Elvégre a Sütőtök hazája sem tagadhatja meg önmagát…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását