2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jóváhagyták a H1N1 elleni oltást

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta az új influenza elleni vakcinát, néhány hét múlva kezdetét veszi minden idők legnagyobb oltási kampánya - jelentette szerdán az amerikai sajtó.
2009. szeptember 16. szerda 20:19 - HírExtra
Az FDA közölte, hogy a H1N1 vírustörzzsel szembeni védettség - akárcsak a szezonális influenzavírusok esetében - az egyszeri oltás után 8-10 nappal alakul ki. A hatóság ezzel eloszlatta azokat a korábbi híreszteléseket, hogy esetleg többszöri oltásra lehet szükség.
Az Egyesült Államokban sertésinfluenzaként is emlegetett H1N1 vírus elleni vakcinát a CSL Limited, a MedImmune LLC, továbbá a Novartis Vaccines, a Diagnostic Limited és a Sanofi Pasteur Inc. állítja elő.

A gyógyszert várhatóan októbertől szállítják ki a 300 milliós népességű országban a szövetségi államok egészségügyi központjaiba; a hónap közepére már 40-50 millió adag vakcina fog az orvosok rendelkezésére állni.

Az FDA a mellékhatásokra is figyelmeztetett; az oltás utáni napokban hőemelkedés, testfájdalmak és fáradtságérzet jelentkezhet. A tyúktojással szemben súlyosan allergiás személyek nem kaphatják meg az injekciót.

Kathleen Sebelius egészségügy-miniszter úgy tájékoztatta a kongresszust, hogy elegendő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre a várható őszi járvány kivédésére. Egyúttal eloszlatta az azzal kapcsolatos félelmeket, hogy a betegek elárasztják majd a kórházakat.

A H1N1 vírus várható második fertőzési hulláma miatt az Egyesült Államok történetében a legnagyobb oltási kampány kezdődik. Legelőször a gyerekeket, a fiatalokat, a terhes nőket, valamint az egészségügyi alkalmazottakat oltják be.

Az amerikai elnök melletti egészségügyi tanácsadói testület augusztus végén úgy becsülte: akár 90 ezer halálos áldozata is lehet az új influenza második hullámának az Egyesült Államokban, 120 millióan is megkaphatják a fertőzést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását