2024. május 2. - Zsigmond

A konfliktuskezelést hiányolja Tabajdi

Súlyos hiányossága az Európai Uniónak, hogy nem rendelkezik belső, intézményesített konfliktuskezelő mechanizmussal - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.
2009. szeptember 15. kedd 11:43 - HírExtra
Elfogadhatatlannak minősítette, hogy "az unió hallgat, amikor alapvető emberi és kisebbségi jogok sérülnek. A szlovákiai eseményeket ugyanis nem a magyar képviselőknek kellene felvetniük, hanem az európai fórumoknak kellene kezdeményező szerepet vállalniuk" - hangsúlyozta Tabajdi.

Emlékeztetett arra, hogy az előző ciklusban egyik uniós intézmény sem élt ilyen kezdeményezéssel, "de különös felelősség terheli ez ügyben az Európai Bizottságot, amely kezdeményezési joggal rendelkezik az uniós jogalkotásban. A következő Európai Bizottság kezében a döntés: továbbra is szőnyeg alá söpri a kisebbségi problémákat, vagy hajlandó végre szembenézni velük, és megfelelő intézményi keretek között kész segíteni azok megoldását".

Beszámolt arról, hogy Leonard Orban, a többnyelvűségért felelős EU-biztos a hozzá intézett kérdésére azt válaszolta: "bár a tagállamok nyelvpolitikáját nem szabályozza az uniós jog, a szlovák nyelvtörvénynek az EU alapszerződéseivel és a tagállamok nemzetközi kötelezettségvállalásaival, így az Európa Tanács keretében elfogadott Kisebbségvédelmi Keretegyezménnyel és Nyelvi Chartával összhangban kell lennie."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását