2024. június 16. - Jusztin

Ártott Szlovákiának a Fico-Bajnai találkozó?

A Sme című pozsonyi liberális lap szerint ártott Szlovákiának az, hogy Robert Fico kormányfő - ellentétben Bajnai Gordonnal - nagyon agresszíven és támadólag viselkedett a csütörtöki szécsényi találkozó utáni sajtóértekezleten.
2009. szeptember 12. szombat 14:05 - HírExtra
Azzal vádolni Ficot, hogy tudatosan megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény előtt visszamenőleg megindokolja a magyar politikusok készségének hiányát a vele való találkozókra, valószínűleg nem lehet. Ha azonban ez lett volna a célja, akkor pontosan úgy kellett volna viselkednie, ahogy azt a sajtóértekezleten tette - vélekedik az újság.

Fico ugyan örülhet a hozzá legközelebb álló Fidesz értékelésének, miszerint feltörölte Bajnaival a padlót, de a szlovák nacionalisták számára megrendezett kampányfellépése "rendkívül sokat ártott Szlovákiának" és gyengítette Pozsony pozícióit a vitában. "Ilyen szempontból a szécsényi találkozó kiemelkedő magyar siker volt" - írta a szlovák lap.

Nehéz ugyan elhinni, hogy magyar részéről - ahogy most Bajnai magyarázza - ez taktika volt, s nem a gyengeség jele. "Az eredmény meggyőzőbb már nem lehet: hatalmas volt a különbség a megbékélni akaró, kompromisszumokra és a megegyezésre nyitott magyar kormányfő, illetve az agresszív, támadó, mindenkit kioktató és önmagát állandóan dicsérő szlovák kormányfő között, aki képtelen volt egyetlen hibáját is beismerni és hajlandóságot mutatni a minimális engedményre is" - húzza alá a lap.

Rámutat: A Nyugat és az Európai Unió nem igen tud különbséget tenni a két fél között, ezért a találkozó hatása rendkívül fontos, hiszen az ő ösztönzésükre került rá sor. "Eddig az volt a legerősebb szlovák érv, hogy éppen az agresszív magyarok azok, akik nem akarnak tárgyalni és megegyezni. Fico csütörtökön mindent megtett annak érdekében, hogy ez az érv a padlóra kerüljön, és a többiek világosabban lássanak a vitában" - szögezi le a Sme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását