2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Retkes: 6-7 százalékot kap az aSZDSZ a választásokon

Az SZDSZ elnöke hat-hét százalékra számít a jövő évi választásokon.
2009. szeptember 11. péntek 12:11 - HírExtra
Az SZDSZ elnöke a frakció meghívására vett részt a pénteki ülésen amely után úgy nyilatkozott, hogy együttműködésre és közös munkára hívta a képviselőcsoportot. Ebbe "néhányan intenzíven bekapcsolódtak" - mondta.

A pártelnök az ülésre négy ügyvivő, Ikvai-Szabó Imre, Badacsonyi Szabolcs, Szentkuti Károly és Kiss Róbert társaságában érkezett.

Elmondta, hogy az első napirendi pont, amelyen ők is részt vettek, stratégiai vita volt. A pártelnök tájékoztatást adott arról, hogy készül az SZDSZ 2014-ig tartó, ötéves politikai stratégiája, elkészítettek egy, az európai liberalizmus sikereit és kudarcait értékelő tanulmányt, valamint elvégeztek egy úgynevezett választói attitűdvizsgálatot.

Retkes Attila kitért arra is, hogy megalakult a párt hét szakpolitikai kabinetje. Mint mondta, azt szeretnék, ha a párt 2014-ig tartó politizálását ezek a kabinetek határoznák meg.

Látni kell, hogy a parlamenti ciklus vége felé közeledve az országgyűlési képviselőcsoport „politikai értelemben töredezett testület, amelyben különböző részérdekek, egyéni stratégiák is megfogalmazódnak. Ezt én normálisnak látom” - fogalmazott.

Elmondta, arra kérte a frakció tagjait, hogy az SZDSZ megújulása érdekében dolgozzanak együtt, és a parlamenti munka során közösen alakítsák ki a párt álláspontját.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mindenkire számít abban, hogy a parlamenti ciklusból hátralévő időszakban normális munkakapcsolat alakuljon ki a párt és a frakció között.
Jó esélyt lát a párt és a frakció közötti normális együttműködésre - mondta, hozzátéve, hogy Kóka János december 5-ig vezeti a képviselőcsoportot. Az MTI kérdésére, megegyeztek-e arról, hogy Kóka János nem jelölteti újra magát, úgy felelt, hogy erre november végén, december elején kell visszatérni.

Egyúttal finomította augusztusi nyilatkozatát, amely szerint a frakció közjogi értelemben működik, politikai értelemben nehezen minősíthető egységes testületnek.

Elmondta azt is, hogy Magyar Bálint bejelentése, amely szerint kilép a pártból, az ülésen nem került szóba. Amíg a Szabadelvű Polgári Egyesület tagjai egyúttal a párt tagjai is, addig úgy gondolják, hogy a civil testületekben végzett tevékenységük a liberalizmust gazdagítja, ha viszont kilépnek a pártból, akkor rájuk már nem számítanak az SZDSZ építésében - tette hozzá.

Arról, hogy Fodor Gábor lemondott parlamenti mandátumáról, de nem lépett ki a pártból, úgy vélekedett: örül neki, hogy elődje az SZDSZ-ben marad, mert értékes politikusnak tartja. Hozzátette: sajnálja, hogy Fodor Gábor lemondott a mandátumáról. A párt országos tanácsa a jövő hét végén dönt arról, hogy kit jelölnek a helyére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását