2024. május 18. - Erik, Alexandra

Érvek, ellenérvek a légicsapás ügyében

Diplomáciai jegyzékben utasította el a berlini kormány azokat a bírálatokat, amelyekkel több európai szövetségese Németországot illette a számos civil áldozatot követelő múlt heti NATO-légicsapás kapcsán.
2009. szeptember 11. péntek 12:18 - HírExtra
A Financial Times Deutschland című lap pénteken számolt be a nyugati partnerek között meglehetősen szokatlannak számító lépésről, s a hírt nem sokkal később a külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. Eszerint a német nagykövetek több fontos NATO-, illetve uniós szövetséges ország fővárosában hivatalos jegyzéket adtak át, kifogásolva és elhamarkodottnak tartva a Bundeswehrt, illetve a berlini védelmi minisztériumot ért bírálatokat.

A Kunduz tartományban egy hete, péntekre virradóra végrehajtott támadás, amelyet a német hadsereg helyi kontingensparancsnoka kezdeményezett, több forrás szerint polgári áldozatokat is követelt. Ennek nyomán többek között Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Luxemburg azzal vádolta a német katonai vezetést, hogy nem mérte fel megfelelően a légicsapás előtti helyzetet és ez vezetett a polgári áldozatokhoz. A bírálatokat Berlin visszautasította, sőt Angela Merkel kancellár azokat szó szerint kikérte magának kormánynyilatkozatában.

A több nyugati fővárosban átadott diplomáciai jegyzék ezt az elutasítást erősítette meg, felszólítva a szövetségeseket: tartózkodjanak mindenfajta állásfoglalástól, illetve ítéletalkotástól, amíg be nem fejeződik a támadás kapcsán elrendelt nemzetközi vizsgálat.

A Financial Times Deutschland ugyanakkor megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint a NATO egy előzetes jelentésben arra mutatott rá: a Bundeswehr afganisztáni kontingensének parancsnoka több súlyos hibát is elkövetett a támadás kezdeményezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását