2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemi erőszakkal vádolják az ex-államfőt

Nemi erőszak és más szexuális vétségek vádjával megkezdődött a Móse Kacav volt izraeli államfő elleni büntetőper csütörtökön egy tel-avivi kerületi bíróságon.
2009. május 14. csütörtök 09:58 - HírExtra
Miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztségéről.

A botrány 2006 júliusában tört ki. Előbb Kacav azt állította, hogy egy volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni. A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony, aki a kilencvenes években a titkárnője volt, nemi erőszak elkövetése miatt feljelentette őt, és más sértettek is hasonló panaszt emeltek ellene. A legfelsőbb bíróság ezt követően olyan vádalkut kötött vele, amelynek értelmében a volt államfő elismeri a kisebb fajsúlyú bűncselekményeket, mint a szexuális zaklatást, a szeméremsértést és a tanúk hamis vallomásra bírását, cserébe viszont ejtik az ellene felhozott súlyos bűncselekménynek számító nemi erőszak elkövetését.

Ennek következtében eleve elkerülhette volna azt, hogy szabadságvesztésre ítéljék. Tavaly áprilisban azonban váratlanul visszakozott, és hogy nevét tisztára mossa, elutasította a vádalkut. Ezzel viszont nagyon veszélyes játszmába kezdett, mert ha bűnösnek találják a márciusban felhozott vádpontokban, akkor akár 16 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az iráni születésű Kacav nagy meglepetésre győzedelmeskedett a veterán politikus, Simon Peresszel szemben a 2000 nyarán megrendezett elnökválasztáson. Posztjáról két héttel elnöki mandátumának lejárta előtt kényszerült lemondani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását