2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem fogadták el az ombudsman beszámolóját

Nem találta általános vitára alkalmasnak az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának kormánypárti többsége az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén.
2009. szeptember 9. szerda 16:10 - HírExtra
A jelentést 9 igen, 4 nem szavazattal és 6 tartózkodással vetették el. Igennel szavaztak a fideszes, a kereszténydemokrata és a független képviselők, míg a szocialisták tartózkodtak vagy nemmel voksoltak.

Szabó Máté többek között arról számolt be a bizottság előtt, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt a hivatalához érkező panaszok száma. Mint kifejtette: igyekeznek a kiemelkedő társadalmi és szakmai kérdésekkel, problémákkal foglalkozni. Egyik kiemelt területként említette a gyermekjogokat.

Deákné Fogarasi Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke azt kérdezte, hogy a nagy vihart kiváltó cigánybűnözésről szóló interjúból milyen tanulságokat vont le a biztos.
Szabó Máté válaszában kitért arra, hogy magában az interjúban többszörös függőbeszéd szerepelt, a később nagy vitát kiváltó mondat a címadás miatt vált kijelentővé.

Tanulságnak azt látta, hogy "minél messzebb, annál jobb", van kisebbségi biztos, aki a területtel elsődlegesen foglalkozik.

Teleki László (MSZP) erre úgy reagált, hogy nem nyugtatta meg a válasz. Általános ombudsmanról van szó, és a magyarországi cigányság minden tagja hozzá tartozik, tehát nem szelektálhat - mondta.

Deákné Fogarasi Valéria magát a jelentést új felfogásúnak, informatívabbnak tartotta, mint a korábbiakat, és örült, hogy hangsúlyosan szerepelnek benne a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos ügyek. Egyetértett ugyanakkor Teleki László felvetésével, és mint mondta, a "roma állampolgárok is állampolgárok".

Szabó Máté azt válaszolta, hogy a kezdeményezés elsősorban a kisebbségi biztos hatásköre, de az ellen nincs elvi kifogása, ha bárki állampolgári alapon fordul hozzá.
Balog Zoltán (Fidesz) a bizottság elnöke azt mondta, érdemes lett volna alaposan elolvasni a jelentést is, amelyben nagyon sok olyan vizsgálat szerepel, amely az állampolgárok jogbiztonságát érinti, komoly eligazítást adva.

A fideszes képviselő azt kérte, ne folytassák azt a gyakorlatot, hogy a valóságos kormányzati munka helyett arra koncentrálnak ki mit mond, és hogy az politikailag korrekt vagy sem. "Borzasztó az a fajta intolerancia", ami az ombudsman megszólalásait követi - fűzte hozzá.

Ugyanakkor aggodalommal figyelik - mondta -, hogy a köztársasági elnök által előterjesztett jelöltek nem tudnak egymással együttműködni. Ez az ombudsmani intézmény tekintélyére is negatív hatással van - jegyezte meg.

Szabó Máté arra a képviselői felvetésre, hogy a jelenlegi ombudsmani struktúrával "megbékélt-e már", kifejtette: ha majd egyszer egy nagy, átfogó államreformra sor kerül, a biztosi rendszerrel, annak átalakításával is lehet foglalkozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását