2024. május 29. - Magdolna

Nem időszerű a Sólyom-Gasparovic?

A magyar oldal álláspontja, hogy amíg nem érkezik válasz korábbi diplomáciai jegyzékére, melyben az augusztus 21-ei incidensre kért a szlovák féltől magyarázatot, addig nem időszerű Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök találkozójáról tárgyalni.
2009. szeptember 8. kedd 19:00 - HírExtra
A SITA hírügynökség a szlovák elnöki hivatalra hivatkozva kedden azt jelentette: valószínűleg nem lesz a hét végén szlovák-magyar államfői találkozó, mert azt a magyar fél állítólag lemondta.

A főosztályvezető közölte, nem igaz, hogy lemondták a találkozót, hiszen a legutóbbi, kedd délelőtti keltezésű megkeresésre még nem is adott választ a KEH.

Mint mondta, csupán előzetesen jelezték, hogy továbbra is várják a jegyzékben megfogalmazott kérdésekre a választ az augusztus 21-ei szlovák döntéssel kapcsolatban.

Kumin Ferenc az előzményekről szólva elmondta: Sólyom László június 19-én fogadta a megbízólevelét átadó új szlovák nagykövetet. Ekkor jelezte részvételi szándékát a magyar államfő a Szent István szobor augusztus 21-ei révkomáromi avatásán, és az is megbeszélésük tárgya volt, hogy magyar kezdeményezésre kétoldalú államfői találkozót is tartanának a visegrádi négyek csúcstalálkozóján, Lengyelországban.

"Olyan példátlan aktus" után, mint amilyen a köztársasági elnök jegyzékben történő kitiltása volt szlovák területről, jogos igénye a Magyar Köztársaságnak, hogy a szlovák fél valamilyen kielégítő magyarázatot adjon erről a döntésről - fogalmazott a KEH főosztályvezetője.

Mint mondta, a magyar Külügyminisztérium jegyzékben fogalmazta meg kérdéseit az ügyben, de erre a mai napig nem érkezett válasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását