2024. május 3. - Tímea, Irma

A Fidesz presszionálja a polgármestert?

A Fidesznek informális eszközökkel nyomást kellene gyakorolnia Meggyes Tamás esztergomi polgármesterre, és beláttatni vele, hogy felül kell vizsgálnia a városi Szent István Gimnáziumban történteket.
2009. szeptember 8. kedd 15:20 - HírExtra
Az Élőlánc az esztergomi gimnáziumban történtek apropóján tartott sajtótájékoztatót. Lányi András az MTI kérdésére azt mondta: úgy gondolja, "Meggyes Tamás igen rosszkor provokálta a pártját, amelyet a választások előtt színvallásra kényszerít".

"Én személy szerint is tudni szeretném, hogy kinek hihetünk: a Fidesz oktatáspolitikusai számunkra meggyőző, rokonszenves nyilatkozatainak, vagy azoknak a cselekedeteknek, amelyeket az iskola, a tantestület rovására egy fideszes önkormányzat véghezvisz" - jelentette ki.

Az MTI kérdésére, hogy konkrétan milyen "bizalomerősítő lépéseket" vár az Élőlánc a Fidesztől az ügyben, kijelentette: "ha én lennék a Fidesz egyik vezetője, biztos, hogy megtalálnám azokat az eszközöket, amelyekkel informálisan egyértelmű nyomást tudok gyakorolni a polgármesterre, és beláttatni vele azt hogy felül kell vizsgálnia ezt az eljárást".

Lányi András szerint "önkormányzati, kormányzati önkényről szólnak a hírek", és fontos üzenet lenne a legnagyobb ellenzéki párttól a választóknak, "ha a Fidesz nem tűrné, hogy a saját háza táján hasonló jelenségek történjenek, mint amik Esztergomban történtek".
"Az Élőlánc Magyarországért kötelességének érzi, (...) hogy szigorúbban vegyük azokat a visszaéléseket, amelyeket a mostani ellenzék és feltehetően a következő kormánypárt politikusai követnek el, éppen azért, mert velük ellenzékben bizonyos kérdésekben közös platformon voltunk" - szögezte le.

Kovács Gábor, a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke szerint nem pártpolitikai ügyről van szó. Mint mondta, a konzervatív beállítottságú helyi egyesület a lelkiismerete megnyugtatása miatt szólal meg az esztergomi iskola ügyében, mert "abnormális helyzet" alakult ki az iskolában.

Véleménye szerint a tiltakozásuk hatására "legjobb esetben" a folyamatban lévő eljárások megszűnnek, nem indulnak újabbak. De - mint hangsúlyozta - a történteket csak úgy lehetne helyrehozni, ha egy átlátható, nyilvános és demokratikus igazgatóválasztással "megfelelő igazgatót" választanának.

A sajtótájékoztatón a szülők képviseletében Morva Emília és Zara Melinda, az iskola elbocsátott igazgatóhelyettese idézte fel az iskolában történteket, az igazgatóválasztások és a kinevezések körüli ellentmondásokat.

Morva Emília az iskolában tanuló diákok szüleinek képviseletében azt mondta, "mérhetetlenül bántja" a szülőket és diákokat, ami az iskolában történt, hogy "szétverik az iskolai közösséget". Mint megjegyezte: a szülők "az eredeti állapot visszaállításában" látják a biztosítékot a helyzet rendezésére, ugyanakkor szavai szerint a jelenlegi iskolaigazgató felelősségét is meg kell vizsgálni az elmúlt egy évben történtek miatt.
Zara Melinda, az iskola egykori igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy a 14 osztályból már két osztálynyi, összesen 59 gyerek hagyta el a gimnáziumot. Mint mondta, kedden az iskola igazgatója kitiltott az iskolából egy korábbi tanárt, akinek a gyereke az iskolába jár.

Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és visszavonta az esetről tudósító újságíró feleségének igazgató-helyettesi megbízását.

A 2008/2009-es tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok tetteiért felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, és a közeli síneken érkező vonat elé feküdt.

Az igazgató a történtek miatt a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot, a képviselő-testület fegyelmi tanácsa végül 16 eljárást indított, ebből hét augusztus végén elbocsátással zárult. A nyár folyamán öten mondtak fel, így a tanévet 12 korábbi tanára nélkül kezdte meg az iskola.

Vasárnap reggel háromszáz tüntető várt Orbán Viktorra Esztergomban, ahol a Fidesz elnöke előadást tartott. A tüntetők Meggyes Tamás fideszes polgármester tevékenysége ellen emeltek szót, és arra kérték Orbán Viktort, aki Esztergom díszpolgára, hogy vizsgálja ki a Szent István Gimnáziumban történeteket.

"Ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de egyelőre semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek" - jelentette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának az előadás után. A demonstrációt a Jobbik szervezte, de más polgári szervezetek is csatlakoztak a megmozduláshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását