2024. május 12. - Pongrác

Gyilkosokat bújtatnak a miniszterelnök szerint

Gyilkosok bújtatásával vádolta meg Szíriát Núri al-Máliki iraki miniszterelnök, s független nemzetközi vizsgálatot követelt az augusztus 19-én történt, csaknem száz emberéletet követelő bagdadi robbantásokkal kapcsolatosan.
2009. szeptember 7. hétfő 09:45 - HírExtra
Az iraki média idézte a miniszterelnököt, aki Ad Melkerttel, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottjával vasárnap találkozva azt mondta: Bagdad kitartóan szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadjon el, amely egy független nemzetközi vizsgálatot kezdeményez az iraki fővárosban történt robbantásokkal összefüggésben. A miniszterelnök hozzátette, hogy "drágán fog fizetni mindenki, aki menedéket nyújt katonai bűnözőknek".

Máliki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy korábban bizalommal volt Damaszkusz iránt, és azt remélte, Szíria közbenjár, hogy legyen vége "a terror exportálásának Irakba". Szíria ezzel szemben határozottan elutasította az iraki hatóságok követelését, hogy adja ki a területén rejtőzködő, Irakban elkövetett felforgató cselekmények szervezőit.

Az iraki kormány a minap közölte: bizonyítani tudja, hogy a Szíriában élő irakiak adtak megbízást az augusztusi véres bagdadi merényletekre. A kormány értesülései szerint a néhai Szaddám Huszein elnök Baasz Pártjának Szíriában élő s az al-Kaidával kapcsolatban álló tagjai tervelték ki és finanszírozták az augusztus 19-én a bagdadi külügy- és a pénzügyminisztérium elleni merényleteket, amelyek 95 ember halálát okozták.

A bagdadi kormány évek óta próbálja elérni, hogy Damaszkusz kiadja azokat az egykori Baasz párti tisztviselőket, akik Huszein hatalmának megdöntése után Szíriába menekültek. Irak kifogásolja, hogy ezek az emberek szabadon élhetnek és politikai tevékenységet is folytathatnak Szíriában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását