2024. május 13. - Szervác, Imola

Több ezer rendőr a határon

Irak több ezer rendőrt vezényelt az iraki-szíriai határ térségébe, hogy megakadályozza a lázadók Szíriából történő átszivárgását.
2009. szeptember 5. szombat 09:00 - HírExtra
Az iraki kormány közölte: bizonyítani tudja, hogy Szíriában élő irakiak adtak megbízást az augusztusi véres bagdadi merényletekre. A rendőri erősítést az iraki miniszterelnök rendelte el a héten amiatt, hogy a kormány értesülései szerint a néhai Szaddám Huszein elnök Baasz Pártjának Szíriában élő s az al-Kaidával kapcsolatban álló tagjai tervelték ki és finanszírozták az augusztus 19-én a bagdadi külügy- és a pénzügyminisztérium elleni merényleteket, amelyek csaknem száz ember halálát okozták.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter közölte: átadták Szíriának az erre vonatkozó bizonyítékokat a török külügyminiszter közvetítésével, és várják Damaszkusz válaszát az ügyben.

A merényletek utáni napokban Irak és Szíria kölcsönösen hazarendelte konzultációra nagykövetét, miután egy elfogott személy vallomása szerint Szíriában élnek a felbujtók. Egyikük a hírek szerint Mohammad Junisz al-Ahmed, a Baasz párt egyik volt vezetője.

A bagdadi kormány évek óta próbálja elérni, hogy Damaszkusz kiadja azokat az egykori Baasz párti tisztviselőket, akik Huszein hatalmának megdöntése után Szíriába menekültek. Irak kifogásolja, hogy ezek az emberek szabadon élhetnek és politikai tevékenységet is folytathatnak Szíriában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását