2024. április 19. - Emma

Nincs bizonyíték az atomerőmű újraindítására

A jongbjoni atomerőműről készült legfrissebb műholdképek alapján nincs bizonyíték arra, hogy Észak-Korea megpróbálja azt újra üzembe helyezni, mint ahogy állítja.
2009. szeptember 5. szombat 17:10 - HírExtra
A műholdképek elemzése alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy az atomerőmű fő létesítményei továbbra is üzemen kívül vannak. Nem próbálták meg helyreállítani a reaktort - szögezi le a Nemzetközi Tudományos és Biztonsági Intézet (ISIS), amely honlapján bemutat egy augusztus 10-i keltezésű, fekete-fehér műholdképet a jongbjoni épületekről.

Phenjan 2007 februárjában vállalta a nagyhatalmakkal kötött megállapodásában, hogy bezárja azon létesítményeit, amelyek szükségesek fegyverminőségű plutónium dúsításához, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit azóta kiutasították az országból, így nem tudják ellenőrizni, hogy Észak-Korea eleget tesz-e vállalásának. Ráadásul Phenjan bejelentette, hogy újra üzembe helyezi minden atomlétesítményét.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteken közölte, hogy befejező szakaszába lépett az észak-koreai urándúsítási program. "Az urándúsítási kísérletet sikeresen lezártuk, a program a befejező szakaszba lépett" - idézte a hírügynökség azt a levelet, amelyben a phenjani kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatta. Ugyancsak végső fázisba ért az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozása, és zajlik a reaktorból ily módon kinyert plutónium felhasználása atomfegyver előállítására - közölte Phenjan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását