2024. május 27. - Hella

Három parancs az MSZP-nek

A következő esztendő még nem az életszínvonal javulásának éve lesz - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, aki szombaton.
2009. szeptember 5. szombat 17:01 - HírExtra
A pártelnök az MSZP feladatai közzé sorolta a válságkezelés folytatása mellett a távhő általános forgalmi adókulcsának csökkentését, a nyugdíjak értékállóságának megőrzését, a krízisalap, a panelprogram és a nyugdíjkorrekciós program folytatását, illetve a 65 év felettiek utazási kedvezményének megőrzését.

Úgy fogalmazott: 2010 még nem az életszínvonal javulásának lesz az éve.

Lendvai Ildikó bejelentette: szeptember 15-től arra kérik az MSZP szervezeteit, "legyenek őrei" a helyi nyilvánosságnak, vagyis legyenek kezdeményezői a helyi "rendcsinálásnak", tekintet nélkül arra, hogy annak akadályát melyik párthoz tartozó politikus képezi.

Az MSZP elnöke komoly megerősítésnek nevezte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is úgy látja, javul a magyar gazdaság helyzete, a Fidesz azonban vitatkozik a szervezettel, és romló helyzetről beszél.

Közölte, az MSZP azt várja "a kormányzás őszétől", és azt fogja képviselni, hogy a kormányzás baloldali céljai is teljesüljenek, ezek nem azonosak a pénzszórással, hanem a gazdaság és a munkahelyek biztonságának további erősítését jelentik, ehhez további takarékosságra van szükség.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, a fontos célok között szerepel a takarékosság ellenére, hogy a jövő évi költségvetés tervezete biztosítja a havi nyugdíjak értékállóságát, illetve a nyugdíjkorrekciós program 2010-től való folytatását.

Megjegyezte, reál- és névértékben is nő jövőre az idei évhez képest a közbiztonság költségvetési támogatása.

Lendvai Ildikó a készülő banki kódex kapcsán azt mondta, amennyiben kölcsönös megegyezés alapján az etikai kódex-szel nem lehet az arányosságot, a méltányosságot és a közös teherviselést elérni, akkor parlament által hozott törvénnyel fogják megvalósítani azt.

Simon Gábor, a párt választmányának elnöke azt mondta, törvénymódosítást kezdeményeznek arról, hogy az állami, önkormányzati cégek vezetőinek éves fizetése ne haladhassa meg a miniszterelnök éves fizetését.

Hozzáfűzte: a közélet tisztaságát, az igazságosságot szolgálja javaslatuk, amely szerint maximalizálnák a közpénzből fizetett vezetők javadalmazását.

Az MSZP választmánya arra kéri a párt országgyűlési frakcióját és a miniszterelnököt, hogy ilyen tartalmú törvényjavaslatot terjesszen az Országgyűlés elé - közölte a testület elnöke.

Arra a kérdésre, miszerint a zárt ülésen többen élesen kritizálták a BKV-nál kifizetett hatalmas összegű végkielégítéseket, Simon Gábor elmondta, hogy anomáliaként került szóba a politikai vitában ez az ügy, ezért is volt nagyon komoly támogatása a jövedelmek maximalizálásának.

Egy másik kérdésre, miszerint az egyik felszólaló kezdeményezte a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Burány Sándor budapesti MSZP-elnök elleni fegyelmi eljárást, a politikus azt mondta, bármelyik párttag élhet ilyen kezdeményezéssel az országos etikai bizottságnál, de a zárt ülésen elhangzottakról többet nem kívánt mondani.

A választmányi elnök a testület által is tárgyalt 2010-es büdzséről közölte, a választmány nyugtázta a kormány és a frakció közötti megegyezést a költségvetés fő számairól, a testület támogatja a költségvetés karakterét, hangsúlyait.

Kérdésre válaszolva, hogy sajtóhírek szerint tizenhárom oldalas dokumentum készült az MSZP-ben arról, miként lehetne mind több roma szavazót megnyerni a következő választásokon, Lendvai Ildikó azt mondta, a dokumentumot nem ismeri, "ilyen típusú választási papírt" nem készítettek.

Hozzátette ugyanakkor: az MSZP nem kér rasszista szavazatokat, azt akarja, hogy ne legyenek az országban rasszista választók.

A Népszabadságban szombaton megjelent cikkben az olvasható, hogy a Teleki László, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott által jegyzett dolgozat szerint "meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

legal00
2009. szeptember 6. 00:30
Az MSZP a 168/2009. sz. Kormányrendelettel több százezer szavazattól esett el. Diszkrimináció azért lehet, ugye tisztelt Lendvai Ildikó? Bárki könnyen bele eshet a megváltozott munkaképességűek körébe.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását