2024. május 19. - Ivó, Milán

Szabad az út Kubába

Az Egyesült Államok feloldotta helyi idő szerint csütörtökön a kubai emigránsokra vonatkozó több évtizedes utazási korlátozást.
2009. szeptember 4. péntek 07:37 - HírExtra
A washingtoni kormány ezzel végrehajtotta az elnök korábbi rendelkezését; Barack Obama még áprilisban utasította a külügy-, a pénzügy- és a kereskedelmi minisztériumot, hogy szüntessék meg a kubai amerikaiak szigetországi utazásaira vonatkozó korlátozást.

A hazautazó kubai amerikaiak azonban naponta legfeljebb 179 dollárt költhetnek hozzátartozóikra, amely körbe beletartoznak a nagynénik, nagybácsik, továbbá az unokatestvérek és másod-unokatestvérek is. Ez az összeg megegyezik a külföldre látogató amerikai diplomaták hivatalos napi költségkeretével - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Az Obama-kormány ugyancsak eltörölte a pénzküldésre vonatkozó régi korlátozást; a kubai amerikaiak a jövőben bármekkora összeget átutalhatnak családtagjaiknak. Az amerikai bankok pedig csereegyezményt köthetnek kubai pénzintézetekkel. A kubai amerikaiak korábban csak évente egyszer látogathattak Kubába és 1200 dollárnál nem küldhettek többet rászoruló családtagjaiknak.

Az amerikai telekommunikációs cégeknek ezentúl lehetőségük lesz arra, hogy száloptikás vagy műholdas kapcsolatot létesítsenek az Egyesült Államok és Kuba között, továbbá mobiltelefonos barangolási szerződést kössenek kubai szolgáltatókkal.

Az utazási korlátozás eltörlése évtizedek óta a legjelentősebb amerikai gesztus a szigetország irányában. Fidel Castro volt kubai elnök az amerikai elnök bejelentése után úgy reagált: Havanna nem "alamizsnát" kér, hanem a kereskedelmi blokád feloldását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását