2024. április 24. - György

"Marhaság!" - Kökény Mihály a fővárosi kórházak magánosításáról

Marhaságnak nevezte Kökény Mihály az MSZP-s politikus azt az ellenzéki feltételezést, mi szerint a napokban elindított Budapest Egészségügyi Modell nevű program a fővárosi kórházak privatizációjának első lépése lenne.
2009. szeptember 4. péntek 07:49 - Nagy András
Mikola István egykori egészségügyi miniszter szerint a mostani „trükközős” teljesítményalapú finanszírozás helyett a Fidesz által szorgalmazott „stabil finanszírozási módszerre” lenne szükség. Az ex-egészségügyi miniszter minapi sajtótájékoztatóján kijelentette: „elérkezett az a pillanat, amikor fel kell adni a teljesítményelvű elszámolást, abba kell hagyni az ezzel a technikával történő trükközéseket”.

A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa úgy véli, biztosítani kell az intézményeknek legalább egy évre a kiszámíthatóságot. Az ex-miniszter közölte, hogy megérkeztek a kórházakhoz, a rendelőkhöz és a szakellátókhoz a júniusi kifizetések az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Mikola már a pénzt számolja

A pénzt „megszámolva” arra jutott, hogy az új finanszírozásból fakadó 30 százalékos, úgynevezett „lebegő” díjrendszerben már csak 43 ezer forintot ér egy súlyszám a kórházi ellátásoknál. Megjegyezte: ez az összeg áprilisban még 60 ezer, májusban pedig 50 ezer forint volt.

Az ő olvasatában ez annyit tesz, hogy minél nagyobb a terhelés a kórházakon, annál kevesebb pénz üti a markukat. Mint az MTI tudósítója rámutat, az áprilisban bevezetett új finanszírozási rendszer lényege, hogy a kórházak a (tavalyi) teljesítményük 70 százaléka után kapnak csak teljes összeget, a fennmaradó 30 százalék után járó pénz pedig aszerint változik, hogy az országban az intézmények összesen mennyi beteget látnak el.

A 2010-es költségvetés kapcsán Mikola azt mondta, hogy az önkormányzatoktól történő 120 milliárdos forráselvonás is mélyen érinti majd az egészségügyet. Az ellenzéki politikus szólt arról is, nem értenek egyet azzal a sajtóban megjelent új koncepcióval, amely szerint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő tizenkét intézményt „összevonnák” a Budapest Egészségügyi Modell programban.

Kökény: „Csúsztatásról van szó”

A HírExtra a kormánypárti egészségügyi politikusok közül Kökény Mihályt kérte, reagáljon a Mikola-féle sajtótájékoztatón elhangzottakra. A volt egészségügyi miniszter, aki most az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöki tisztjét tölti be, Mikola István szavait kommentálva azt mondta, az az ellenzéki állítás, mi szerint minél nagyobb a terhelés egy kórházon, annál kevesebb pénz üti a markát, egyáltalán nem igaz. „Csúsztatásról van szó” – jelentette ki az MSZP-s szakpolitikusa. Állítása szerint ugyanis a kórházak a jelentett teljesítményük 70 százalékára a korábbihoz képest emelt összeget kapnak április óta.

Tehát míg korábban az úgynevezett alapdíj százötvenezer forint volt, most ugyanez 160 ezer. Hangsúlyozta, hogy olyan összegről van szó, amely eleve garantált. A maradék pedig attól függ, hogy mennyi többletjelentés érkezik az OEP-hez országosan – mondta.

Minél több ellátásról érkezik jelentés a központba, annál kevesebb összeg jut egy-egy pontra, ez nyilvánvaló – magyarázta Kökény. A szocialista politikus a HírExtrának elismerte, hogy az év első félévében többet használtak fel a korházak ebből a bizonyos 30 százalékos mozgótőkéből, mint arra a minisztériumban számítottak. Ebből vannak feszültségek, ez kétségtelen – így Kökény, de mint mondta, már zajlanak az egyeztetések a minisztérium és a szakmai szervezetek között, hogy miként lehet orvosolni ezt a „kis mértékű” hiányt.

Nem tudni még, mennyi csurran az EÜ-alapba

Nem értett egyet a szocialista politikus Mikola István azon állításával sem, mely szerint az önkormányzati szférában tervezett 120 milliárdos elvonás mélyen érintené az egészségügyi ellátórendszert. Méghozzá azért nem, mert az egészségügy működési költségeit 2010-ben az Egészségbiztosítási Alapból kívánják fedezni, amely nemhogy hiányt nem fog szenvedni, de még néminemű bővülésre is számíthat. Pontos összeget azonban Kökény nem közölt az alapról.

Az egy más kérdés, hogy az önkormányzati fenntartók a különböző fejlesztési felújításokat hogyan tudják csoportosítani – egészítette ki nyilatkozatát. Egyébként pedig nyilvánvaló, hogy vannak lehetőségek költségcsökkentésre – mondta. Példaként azt említette, hogy amennyiben az önkormányzatok társulásokat alkotva közösen üzemeltetnék intézményeiket, komoly megtakarításokra tehetnének szert.

Példaértékű modell Budapesten?

Megjegyezzük, hogy valami ilyesmire történik most kísérlet a fővárosban Budapest Egészségügyi Modell címszó alatt. Szembetűnő azonban, hogy míg Mikola István összevonásokról beszél a programmal kapcsolatban, Kökény Mihály a felesleges párhuzamosságok megszűntetését hangsúlyozza.

Mint Kökény elmondta, a program segítségével hat év alatt nettó 22 milliárd forintot lehet majd megspórolni a fővárosi tizenkét önkormányzati korházánál. Szerinte nem fordulhat elő, hogy a program nyomán létrejövő társulás az intézmények autonómiájának rovására menjen, hiszen mindössze egyes funkciók, mint például a közbeszerzés vagy az információátadás integrálásáról van szó egy közös fővárosi részvénytársaságba.

Kökény „marhaságnak” nevezte azt az ellenzéki állítást, mi szerint a program a fővárosi kórházak privatizációjának első lépése lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2009. szeptember 4. 12:54
Kökény Mihálynak, semmit, de tényleg semmit nem hiszek el.
Nem azért, mert mszps, hanem mert 20 éve van benne a magyar egészségpolitikában, és azóta semmit, de semmit nem tett érte. Sőt, a helyzet egyre rosszabb. Vagyis kökeményen felelőssé tehető érte.
Menjen haza és ki se jöjjön onnan többé.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását