2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szerződés biztosítja az új vírus elleni oltások árát

Szerződése van a minisztériumnak az új influenza elleni vakcina gyártójával, az oltás megvásárlására pedig van fedezet az idei és a jövő évi költségvetésben - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán Budapesten újságíróknak.
2009. szeptember 2. szerda 20:50 - HírExtra
Az oltásra az idei költségvetés általános tartalékából jut pénz, a jövő évi tételt pedig a minisztérium fejezeti költségvetésébe fogják tervezni - mondta, egyben cáfolva azokat az információkat, hogy nem lenne meg a pénzügyi forrás a vakcinára.

A kórházfinanszírozással kapcsolatban a tárcavezető úgy fogalmazott: eddig "számtalan matematika" látott napvilágot, de arra szeretnének választ találni, hogy a fekvőbeteg-ellátásban miért emelkedett 10 százalékkal a betegszám, míg a járóbeteg-ellátásnál az emelkedés 15 százalék.

Székely Tamás közölte: korábbi ígéretéhez híven megvizsgálják a kórházak három havi teljesítményeit, és megnézik, hogy jó-e a rendszer, vagy nem.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, az egészségügyi rendszer működőképességének fenntarthatósága érdekében fel kell adni a teljesítményelvű finanszírozást, és a kórházakat stabil módszerrel kell működtetni.
Meg kell határozni az ellátás biztonsága és a rendszer működőképességének fenntarthatósága érdekében szükséges intézményeket, és ezeket valamilyen stabil finanszírozási módszerrel kell működtetni - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, "elérkezett az a pillanat, amikor fel kell adni a teljesítményelvű elszámolást, abba kell hagyni az ezzel a technikával történő trükközéseket". Biztosítani kell az intézményeknek legalább egy évre a kiszámíthatóságot.

Mikola István elmondta: a kórházakhoz, a rendelőkhöz, a szakellátókhoz megérkeztek a júniusi kifizetések az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ezek azt mutatják, hogy az új finanszírozásból fakadó 30 százalékos "lebegő" díjrendszerben már csak 43 ezer forintot ér egy súlyszám a kórházi ellátásoknál. Megjegyezte: ez az összeg áprilisban még 60 ezer, májusban pedig 50 ezer forint volt.

Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a terhelés a kórházakon, annál kevesebb pénzt kapnak - tette hozzá Mikola István. (Az áprilistól érvényes új finanszírozási rend lényege, hogy a kórházak a tavalyi teljesítményük 70 százaléka után kapnak teljes összeget, a fennmaradó 30 százalék után járó összeg aszerint változik, hogy az országban az intézmények összesen mennyi beteget látnak el. Ezt a harminc százalékot úgynevezett lebegő pontértékrendszerben fizetik ki.)

Mikola István kijelentette, arra kérik a kormányzatot, tekintse át a jelenlegi helyzetet, és a kórházak számára minél hamarabb stabil finanszírozást vezessen be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását