2024. június 11. - Barnabás

Kevesebb jut jövőre a civilekre

A 2010-es költségvetés tervezete szerint kevesebb forrás jut a civilek támogatására.
2009. szeptember 3. csütörtök 10:03 - HírExtra
Nagy Ádám a közleményben úgy fogalmazott: szeptember 1-jén, a költségvetési törvény tervezetének első olvasatban történő tárgyalásakor a civilekkel korábban kötött, törvényben szentesített megállapodás felrúgásáról döntött a kormány.

Hozzátette: miközben a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény a 2010-es évre nagyjából 8,8 milliárd forint forrást határoz meg, a költségvetés jelenlegi tervezetében az idei forrásnál is kevesebb, mindössze 7 milliárd forint szerepel.

Mint írta, egy hónapon belül ez a kormányzat második olyan döntése, amely megnehezíti a civilek életét és támogatásukat. Augusztus 6-a óta ugyanis a jogszabály előírja az NCA számára, hogy csak olyan szervezeteknek nyújthat támogatást, amelyeknek a pályázat benyújtásának napján nem volt köztartozásuk, több ezer pályázót kényszerítve ezzel újabb adminisztratív eljárásokra - olvasható.

Nagy Ádám szerint a források csökkenését már előrevetítette Csizmár Gábornak, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának májusi nyilatkozata, mely szerint jövőre kevesebb állami támogatásra számíthatnak a civilek, sokkal inkább a magánemberek támogatására kell támaszkodniuk.

Az NCA Tanácsának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió esélyegyenlőségi politikájával összhangban a szervezet évről évre egyre több civil szervezet fejlődéséhez tud anyagi forrásokat biztosítani. Ma már évente mintegy 12 ezer szervezet pályázik támogatásért értékteremtő tevékenységéhez - tette hozzá.

Tény, hogy a civilek lényegesen olcsóbban és hatékonyabban tudják ellátni a válság miatt egyre növekvő igényként jelentkező szociális, foglalkoztatási, gyermek- és ifjúságvédelmi, oktatási és egyéb feladatokat, mint azt valaha is bármely állami szervezet tehetné. Ennek oka természetesen a bürokráciamentesség, valamint az, hogy ezen szervezetek működtetésében jelentős részt vállalnak az önkéntesek - írta Nagy Ádám.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását